Gymzaal in Sneek wordt gesloopt; zorgen over route naar andere locatie

De zwaar verwaarloosde gymnastiekzaal van de Simon Havingaschool in Sneek wordt in de zomervakantie gesloopt. De zaal is de laatste jaren niet onderhouden, omdat er plannen waren voor nieuwbouw bij het complex van voetbalvereniging LSC, anderhalve kilometer verderop. Maar die plannen zijn afgekeurd door welstandscommissie Hûs en Hiem.
© Remco de Vries, Omrop Fryslân
Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân hebben besloten dat er geen nieuwe gymnastiekzaal komt. Er zijn voldoende accommodaties in de gemeente, zeggen ze. Een nieuwe erbij bouwen, zou kunnen beteken dat andere locaties nog minder worden gebruikt als nu. Burgemeester en wethouders wijzen er bij het besluit op dat de prognoses aangeven dat er de komende jaren minder leerlingen komen. Ze willen niet bouwen voor leegstand.

Gevolgen voor onderwijstijd

De leerlingen van de Simon Havingaschool kunnen naar een gymzaal op anderhalve kilometer afstand. Joop Fortuin van schoolkoepel Palludara, waaronder de school valt: "Het heeft gevolgen voor de onderwijstijd, omdat je meer reistijd hebt. Maar de afspraken die de gemeente heeft gemaakt, vallen binnen de regels die gelden voor gymnastiek."
De âlde gymseal © Remco de Vries, Omrop Fryslân
De andere zaal wordt momenteel gebruikt door twee andere basisscholen. Maar de gemeente zegt dat er voldoende ruimte is voor alle leerlingen om daar gymnastiek te krijgen.
De route die de kinderen van de Simon Havingaschool moeten lopen naar de vervangende gymnastiekzaal leidt wel over enkele onveilige plekken. Ze moeten bijvoorbeeld over een smalle weg langs een drukke supermarkt. En ze moeten een gevaarlijk kruispunt oversteken.

Route veilig genoeg?

Schoolkoepel Palludara vindt het wel een voorwaarde dat daar een oplossing voor komt. De koepel heeft er inmiddels contact over gehad met de gemeente. "De afdeling verkeer zal in gesprek over de route die de kinderen kunnen volgen en ook over de veiligheid", zegt Fortuin. "Dan zijn we zeker dat ouders zich daar geen zorgen over hoeven te maken."
De âlde gymseal © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Er ligt nog niet een concreet plan om de route veiliger te maken. Het kruispunt waar de kinderen langs zouden moeten, werd genoemd als verkeersonveilig bij het meldpunt dat Omrop Fryslân in april op de website had.
Joop Fortuin van schoolkoepel Palludara