LTO wil dat overheid hard ingrijpt bij dierenextremisme

Landbouworganisatie LTO en de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij) willen dat er harder wordt ingegrepen bij acties van dierenactivisten zoals begin deze week in Boxtel. Toen bezetten ruim honderd mensen onder de naam Meat the Victims een varkensstal. "Dat heeft een grote impact op de ondernemer en zorgt voor onrust, angst en verontwaardiging onder boeren."
© ANP
De landbouwsector 'voelt brede maatschappelijke steun' voor de boerenfamilie in Boxtel. De zorg en de angst onder boeren is groot. Ze hebben minister Carola Schouten gevraagd om bij dergelijke acties snelrecht toe te passen. Daarnaast willen LTO en POV dat de economische schade voor de ondernemers wordt verhaald op de daders.
De twee organisaties willen bovendien dat er meer prioriteit wordt gegeven aan het monitoren, 'screenen' en onderzoeken van actiegroepen. "Als er niet hard tegen illegale acties wordt opgetreden, is dat een signaal dat eigenrichting wordt getolereerd", aldus LTO en POV.
Ze roepen boeren op om de politie te waarschuwen als ze vermoeden dat er illegale acties bij hen zullen gaan plaatsvinden. Binnenkort gaan LTO en POV ook overleggen met minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie.