Festival moet mensen helpen aan baan van de toekomst

De robots nemen het werk over, je hoort het steeds vaker. En hoewel dat bij lang niet alle beroepen ook echt zo is, is het wel zo dat door de snelle technologische veranderingen steeds meer beroepen veranderen of zelfs verdwijnen. Het landelijke Festival van het Leren wil mensen die hier mee te maken krijgen, helpen door hen te wijzen op de mogelijkheden van een leven lang leren. Het festival vindt in september plaats in Fryslân.
Festival van het Leren
"In het verleden koos je een beroep voor je hele leven. Daar hoefde je maar één keer over na te denken en maar één keer te kiezen. De kans dat dat heel erg zou veranderen was niet zo groot", vertelt Steffen Pilkes van het Leerwerk Loket Fryslân. "Maar nu moet je je eigenlijk constant ontwikkelen om je beroep te kunnen blijven doen. En soms om een volledig nieuw beroep, dat in het verleden niet eens bestond, uit te kunnen gaan oefenen."
Robots staan al langer in fabriekshallen, maar in de toekomst mogelijk ook daarbuiten. © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het Leerwerk Loket is een van de organisaties die het Festival van het Leren zal organiseren. Ook andere organisaties zoals MKB Nederlân, vakbond CNV en het UWV zijn erbij betrokken. Maar ook bijvoorbeeld Stichting Lezen & Schrijven. "Want het gaat niet alleen om werk", aldus Pilkes. "Het kan ook zijn dat je nu eindelijk wel eens je kleinkinderen wilt kunnen voorlezen, maar eigenlijk nooit goed hebt leren lezen en schrijven."
Steeds meer beroepen worden geautomatiseerd. Bijvoorbeeld de uitgifte van boeken in de bibliotheek. © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het Festival van het Leren duurt een maand. Doel is om zoveel mogelijk partijen samen te brengen die mensen kunnen helpen zich voor te bereiden op de toekomst. Dan gaat het bijvoorbeeld om scholen en mensen die workshops geven, maar ook mensen die loopbaanadvies kunnen geven.
Speciale aandacht is er voor diegenen voor wie dat leven lang leren niet vanzelfsprekend is. Het gaat dan bijvoorbeeld om laaggeletterden of mensen die al lang werkloos zijn.
Het Festival van het Leren is een initiatief van UNESCO.
Verslaggever Wytse Vellinga praat over het festival met organisator Steffen Pilkes