Kunstenaar Zoltin Peeter (76) uit Hallum overleden

Kunstnaar Zoltin Peeter is woensdag overleden. Hij woonde op een boerderij in Hallum en was landelijk bekend als kunstenaar. Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, zegt over zijn kunst: 'Hoekig en weerbarstig. Maar als je je eraan overgeeft, ontdek je werelden. Zoltin Peeter heeft een heel persoonlijke beeldtaal met abstracte vormen, lijnen en leegte. Hij werkte hard, was altijd bezig met zijn ontwikkeling.'
Zoltin Peeter ferstoarn
Zoltin Peeter werd geboren als Peter Zwier in 1942 in Amsterdam. Zijn vader was kunstschilder Dick Zwier, maar omdat Peter niet bekend wilde worden als 'de zoon van' bedacht hij een eigen naam. In de jaren 70 kwam hij naar Fryslân, toen hij een plaats zocht met ruimte en stilte. De eerste tien jaar woonde hij in Oostrum, daarna verhuisde hij naar Hallum, waar hij 33 jaar heeft gewoond.
Wurk fan Zoltin Peeter by him thús © Omrop Fryslân, Karen Bies
Museumdirekteur Han Steenbruggen over Zoltin Peeter

Jong succes

Zoltin Peeter had al jong succes. Toen hij beginnend kunstenaar in Amsterdam was, kocht het Stedelijk Museum een aantal etsen van hem. Al gauw daarna kreeg hij een tentoonstelling in het Groninger Museum. Thom Mercuur was in de jaren 70 directeur van een Coopmanshuis in Franeker, en haalde Zoltin Peeter naar Fryslân.
De kunstenaar werd vaak geïnspireerd door wat hij tegenkwam op zijn reizen. De laatste jaren ging hij meestal naar Noorwegen en IJsland. Daar maakte hij tekeningen, krabbels en aantekeningen in kleine schetsboekjes. Die nam hij terug mee naar Fryslân, om daar in alle rust verder te werken.
In 2010 kreeg hij de Gerrit Bennerprijs, de belangrijkste prijs voor beeldende kunst in Fryslân.
Zoltin Peeter en syn sketsboek © Petra Moerman
In januari van dit jaar kreeg Zoltin Peeter het bericht dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij wilde het medisch traject van behandelingen niet doormaken en koos ervoor op een zelfgekozen moment uit het leven te stappen. Op woensdag 15 mei is Zoltin Peeter overleden. Hij had geen partner en kinderen. Zijn nalatenschap gaat over naar een stichting die jonge, talentvolle kunstenaars gaat helpen.
Werk van Zoltin Peeter is op dit moment te zien in een van de kabinetten van Museum Belvédère in Heerenveen. Volgend jaar zullen de tekeningen van Zoltin Peeter geëxposeerd worden in het gebouw Obe. Later komt er ook nog een grote overzichtstentoonstelling in Museum Belvédère.
Wurk fan Zoltin Peeter yn Museum Belvédère © Omrop Fryslân, Karen Bies