Streekvervoer ook plat tijdens grote staking openbaar vervoer

Het streekvervoer doet ook mee aan de grote staking in het openbaar vervoer op dinsdag 28 mei. Dat meldt vakbond FNV. Inzet van de staking is een goed pensioen. In Fryslân en de rest van Nederland, op twee provincies na, rijden op die dag geen bussen of treinen. Die andere twee provincies zijn Gelderland en Utrecht.
Arriva © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Ook staking op 29 mei

In de andere sectoren doen de vakbonden een oproep aan alle werkenden om een dag later, dus op 29 mei te staken. Die dag roepen ze uit tot 'pensioenactiedag'.

Eisen

De bonden hebben drie doelen gesteld met de staking. De AOW-leeftijd niet verder verhogen en de boete op eerder stoppen met werken schrappen. Dan kunnen mensen met zwaar werk en in ploegendiensten gezond hun pensioen halen, schrijft FNV. Verder willen ze voor elke generatie een pensioen dat mee omhooggaat met de prijzen, de zogenaamde indexatie, en dat de negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel opgevangen worden. Ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Stakingsdag 18 maart afgebroken vanwege 'Utrecht'

Op 18 maart was er ook een actiedag voor pensioenen. Daar kwamen 40.000 mensen op af. Toen werd er ook al gestaakt in de bouw- en de metaalsector. Op die 18e mei legden de werknemer van de NS en het stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer. Die actiedag werd afgebroken vanwege het verschrikkelijke gebeuren in Utrecht, waar een man in een tram mensen doodde.