Fierljepmuseum Noardburgum gaat bijna open, bezoekers kunnen zelf ook springen

Er is al een kaatsmuseum en een skûtsjemuseum, maar een fierljepmuseum was er nog niet. Daar komt binnenkort verandering in. Op 14 juni gaat in Noardburgum het nagelnieuwe Fierljepmuseum open. Het is een initiatief van fierljepper Hannes Scherjon. Het museum is een uitbreiding van Scherjon zijn familiebedrijf: de klompenmakerij en het klompenmuseum.
Fierljepmuseum

Begonnen bij het eieren zoeken

Het museum laat de geschiedenis van het fierljeppen zien. "Het is begonnen als slootjespringen bij het kievitseieren zoeken", vertelt Scherjon. De ontwikkeling naar een professionele sport komt ook aan de orde in het museum. "Van het meten met een houten stok en met meetlinten naar het digitaal meten. En het materiaal waarmee we springen: van hout en aluminium naar carbon."

Zelf ook springen

Mensen kunnen op het museumterrein zelf ook een sprong wagen. "We hebben een waterlabyrint van slootjes waar mensen zelf met een polsstok overheen kunnen springen." Op het terrein zijn drie springschansen. Groepen kunnen daar workshops krijgen. Scherjon hoopt dat het een oefenplek wordt voor de jongeren uit het dorp. "Het kan een mooie springplank zijn naar de schans in Burgum."
Het museum wil graag samenwerken met de fierljepvereniging in Burgum door bijvoorbeeld arrangementen aan te bieden met een bezoek aan het museum en aan een wedstrijd in Burgum.
Verslaggever Wendy Kennedy spreekt met initiatiefnemer van het Fierljepmuseum Hannes Scherjon