Brok wil Joodse kinderen terug naar Fryslân halen

De provincie trekt zes-en-een-halve ton uit voor de viering van 75 jaar bevrijding volgend jaar. Met dat geld moeten projecten gefinancierd worden waarin stilgestaan wordt bij de viering.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
"Het mooiste zou zijn als er gewoon initiatieven komen uit de gemeenschap van Fryslân zelf, die wij dan kunnen ondersteunen," aldus Commissaris van de Koning Arno Brok. "Het liefst projecten die alleen in Fryslân plaats kunnen vinden."
Brok doelt daarmee op verhalen zoals de overval op de gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden, of het boek De Joodse bruiloft van Auke Zeldenrust. Beide zijn volgens Brok projecten waar iets extra's mee gedaan kan worden, maar ook een viering op de laatste gemeente van Nederland die werd bevrijd: Schiermonnikoog, hoort tot de mogelijkheden.
Het mooiste is als wij verhalen over kunnen brengen
Commissaris van de Koning Arno Brok

Verhalen terug naar Fryslân

In de oorlog zijn veel Joodse kinderen ondergedoken geweest op plekken in Fryslân. Die kinderen van toen zou Brok terug willen halen naar Fryslân om hun verhaal hier te vertellen. "Ik weet nog toen ik zelf klein was en op school zat als er dan iemand in de klas kwam vertellen over het verzet en over de oorlog, ja dat blijft hangen."
Kommissaris fan de Kening Arno Brok