Acht jaar durende metamorfose voor de Friese waterkant

Dode planten en dieren die niet meer uit het water kunnen komen. De waterkanten van Fryslân kunnen veel natuurvriendelijker, vindt het Wetterskip. Daarom zijn ze begonnen met de aanleg van natuurvriendelijke waterkanten in de Engelenvaart bij Heerenveen. Voor 2027 moeten de waterkanten in heel Fryslân te vinden zijn.
© Omrop Fryslân
"Er is een groot onderscheid in het type oevers. De typen die er nu liggen zijn wel gemaakt van natuurlijke producten, maar zijn onnatuurlijk in de overgang van land en water", zo stelt Jan Sipma, projectleider van Wetterskip Fryslân. "Dat verschil moet flauw oplopend worden, zodat planten en gras zich kunnen vestigen op die oevers. We beginnen met ondiep water en richting de kant neemt het verschil af. Zo ontstaat er een samenwerking tussen de natuurlijke elementen als het land en water."
Het verschil tussen kant en water moet flauw oplopend worden, zodat gewassen rustiger kunnen groeier.
Jan Sipma, Wetterskip Fryslân.
© Omrop Fryslân

Palen voor de waterkant

Daarnaast zorgt de aanleg van de nieuwe waterkanten voor meer rust. "Door scheepvaartbewegingen en als het hard waait wordt het water onrustig en troebel en daar kan niet veel in groeien. Die onstuimigheid willen we voorkomen en we willen er een rustige omgeving creëren." Zo wordt er op een meter afstand van de kant een rij met palen geplaatst om de kracht van het water tegen te gaan. "Als we die palen een stukje voor de wal zetten, wordt het water geremd en slaat het gewas niet stuk. Er ontstaat een luwe, rustige ruimte tussen water en land."
Niet alleen planten hebben voordeel van de nieuwe kades. "Ook is het voor herten die in het water vallen op deze manier weer makkelijker om de kant weer op te klimmen. Normaliter kunnen dieren moeilijk het water uit komen, maar nu klimmen ze gewoon terug naar het land."
Jan Sipma oer natoerfreonlike wetterkant

Voor 2027 in heel Fryslân

"We zijn nu specifiek in de Engelenvaart bezig, maar er worden door de hele provincie heen deze oevers gerealiseerd", zo stelt Sipma. "Dit project in Rotstergaast is in maart vorig jaar begonnen en in mei 2020 hopen we alles in de Engelenvaart klaar te hebben. Daarna willen we het liefste alles in Friesland doen en dit hopen we in 2027 af te hebben."