SC Heerenveen wint in laatste thuiswedstrijd van degradant NAC

SC Heerenveen heeft zondag in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 2-1 gewonnen van NAC Breda. De bezoekers zijn na de uitslagen van zondag officieel gedegradeerd uit de eredivisie. Lammers zette de Friezen halverwege de tweede helft op voorsprong. NAC kwam terug, maar kort voor tijd zorgde Van Bergen voor de 2-1.
Sam Lammers © www.orange-pictures.nl
Bij Heerenveen ontbrak Stijn Schaars. De middenvelder, die na dit seizoen stopt met voetballen, zou zijn laatste wedstrijd voor eigen publiek spelen. Dat ging dus niet door: hij liep in de laatste training voor de wedstrijd een blessure op en kon daardoor niet meedoen.
Stijn Schaars
Zonder Schaars werd het een teleurstellende eerste helft. Michel Vlap was na twintig minuten de eerste die echt dicht bij een treffer was. Zijn kopbal ging net over het doel van Benjamin van Leer. In diezelfde minuut gingen duizenden kleine posters omhoog met de tekst #doeslief, een initiatief van twee supporters.

Kansen voor NAC

Het spel werd er daarna niet beter op. NAC kreeg zelfs kansen. Daniel Høegh kon op het nippertje voorkomen dat Rosheuvel gevaarlijk werd, Hahn pakte een schot van El Allouchi en Lundqvist kon net niet bij een voorzet van Leigh.
Pas in het laatste kwartier voor rust liet Heerenveen weer echt iets zien. Een schot van Mitchell van Bergen eindigde in de handen van Van Leer. Pelle van Amersfoort was het dichtst bij een treffer: Koch kon zijn kopbal nog net voor de lijn weghalen.
Michel Vlap
Zonder wijzigingen liet Heerenveen na rust meer zien, al was de eerste grote kans wel voor de bezoekers. Korte speelde zichzelf goed vrij in de zestien, maar schoot vervolgens naast.

Lammers scoort

Daarna was het vooral Heerenveen dat gevaarlijk werd. Een schot van Van Bergen eindigde in het zijnet en een vrije trap van Vlap ging net over. Tussendoor kreeg ook NAC kansjes, maar twintig minuten voor tijd kwamen de Friezen op voorsprong. Bij een aanval van Heerenveen kreeg NAC de bal niet goed weg. Sam Lammers pikte de bal op buiten de zestien en krulde de bal fraai de verre hoek in.
Sam Lammers
Dat was nog niet genoeg voor een Friese overwinning: tien minuten voor tijd kreeg NAC-verdediger Menno Koch alle ruimte om de gelijkmaker binnen te koppen.

Toch winst Heerenveen

In de laatste minuut van de officiële speeltijd pakte de ploeg van Johnny Jansen toch nog de drie punten: Van Bergen kwam aan de rechterkant van het veld in balbezit. Hij trok daarna naar binnen en schoot raak in de verre hoek, net als Lammers twintig minuten daarvoor.
Het werd bijna nog 3-1. Invaller Nemanje Mihajlovic gaf Lammers de bal, maar hij miste in kansrijke positie. De overwinning kwam evenwel niet meer in gevaar.
Heerenveen staat nu elfde met 41 punten uit 33 wedstrijden. Voorafgaand aan zondag hadden de Friezen nog een theoretisch kansje op deelname aan de play-offs. Dat is nu niet meer zo, doordat FC Groningen heeft gewonnen.

Afscheid nemen

Na de wedstrijd nam het thuispubliek afscheid van acht spelers.
Kik Pierie
SC Heerenveen - NAC Breda 2-1 (0-0) 69. Sam Lammers 1-0, 81. Menno Koch 1-1, 90. Mitchell van Bergen 2-1
Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra (70/Thorsby), Kobayashi (88/Kongolo), Van Amersfoort; Van Bergen, Lammers, Vlap (74/Mihajlovic)