Voor in de agenda: dit zijn de zondagen dat het fietspad over de Afsluitdijk open is

In overleg met de aannemer en verschillende belangenorganisaties heeft Rijkswaterstaat bepaald dat er dit jaar op verschillende zondagen toch gebruik gemaakt kan worden van het fietspad over de Afsluitdijk. Het gaat om 23 juni, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus. Vanwege werkzaamheden aan de dijk is het fietspad tot april 2022 afgesloten.
© Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Rijkswaterstaat is kortgeleden begonnen met het versterken en vernieuwen van de Afsluitdijk. Omdat een groot deel van het werk vanaf het water wordt uitgevoerd, kan de dijk voor autoverkeer openblijven. Het fietspad openhouden is volgens Rijkswaterstaat echter niet mogelijk. Fietsers en wandelaars kunnen zich daarom met een speciale bus naar de andere kant laten brengen.
Op het besluit van Rijkswaterstaat om het fietspad drie jaar dicht te doen kwam veel kritiek. Daarom is besloten om een aantal dagen een uitzondering te maken. Op 23 juni wordt dat gedaan omdat die datum in de buurt van de langste dag ligt en dat volgens Rijkswaterstaat voor wielrenners een belangrijke dag is.
Ook de openstelling op 18 augustus heeft een speciale reden: op die dag wordt de IJsselmeer Challenge gehouden, een toertocht om het IJsselmeer. Daarnaast is de weg open op zondag 21 juli en zondag 4 augustus. De data zijn volgens Rijkswaterstaat bepaald in overleg met fiets- en wandelorganisaties.