Nieuw museum proefkolonies open

Het nieuwe museum Proefkolonie in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord ontvangt deze dagen de eerste bezoekers. Er is anderhalf jaar aan gewerkt. Het verhaal van de 80.000 kolonisten in het gebied wordt verteld met geluid, video en zelfs geuren.
Nij museum proefkoloanjes iepen
Je kunt er chatten met hoofdpersonen uit de tijd. De proefkolonies zijn 200 jaar geleden opgezet om de armoede te bestrijden. De gezinnen krijgen een stukje land, een boerderijtje en wat vee om te overleven. De bezoeker komt in de wereld van de kolonisten en moet virtueel en in het echt aan de slag.
Firtueel weve yn it museum © Ronnie Porte
In het beleefcentrum kom je in de wereld van de kolonistenfamilies. Toen ze 200 jaar geleden nog in armoede leefden. Bijvoorbeeld in de achterbuurten van Amsterdam. De bezoeker beleeft het hier met geluid, beeld en geuren.
Het sociale experiment begint met vijf arme gezinnen uit de stad. Die krijgen een boerderijtje, wat grond en wat vee om te overleven. Zo hebben uiteindelijk 80.000 mensen in landbouwkolonies geleefd. Hoe zwaar dat leven was, kun je ook vragen in een chat met onder anderen de oprichter Johannes van den Bosch.
Bûter tsjernje © Omrop Fryslân
Het museum zit in het Huis van Weldadigheid, waar anderhalf jaar aan gewerkt is. Er is een nieuw toeristeninformatiepunt, een museumwinkel en een Grand Café.
Het verhaal van de proefkolonies kan nu beter verteld worden. Zo is het doel van de Maatschappij van Weldadigheid. De officiële opening wordt groot aangepakt en is in september.
Museum De Proefkolonie yn it Huis van Wekdadigheid © Ronnie Porte