Burgum krijgt eigen strand met zonneweide

Burgum krijgt een eigen strand. Bij het Wetter en Willepark, waar al twee waterplassen liggen, moet een strand en een zonneweide komen. Het is een wens die al langer speelt bij de inwoners van het dorp.
De Burgumer Mar by Burgum. © Omrop Fryslân
Plaatselijk belang van Burgum vroeg een tijdje geleden aan de inwoners wat ze er graag bij willen hebben. Veel mensen gaven aan een strand te missen, Dat idee heeft plaatselijk belang aangedragen bij het Iepen Mienskipsfûns van de provincie, die nu 10.000 euro voor het project beschikbaar stelt.

Jongeren

Daarmee moet de jeugd ook worden ontmoedigd om bij het Prinses Margrietkanaal om te hangen, dat er vlak achter ligt. Vorig jaar verdronk een asielzoeker uit Burgum nog in het kanaal.
Toch zal dit niet al die problemen oplossen, zo laat voorzitter van plaatselijk belang Piet Bruining weten, "De mensen die toch in het kanaal willen zwemmen, houd je niet tegen."
Ook komt het water bij het strand ongeveer tot de knieën, dus baantjes zwemmen wordt lastig. Het gaat echt om het strand en de zonneweide. De hoop is dat meer mensen deze plek gaan gebruiken om van de zon te genieten.

Aanleg

Het is nog niet duidelijk wanneer de aanleg van het strand klaar is. Er hoeft geen speciale vergunning worden aangevraagd, omdat er niets verandert aan de bestemming. Wel wil plaatselijk belang de plannen eerst bespreken met omwonenden.
Bruining hoopt dat het strand aan het einde van dit jaar is aangelegd, al is dat wel optimistisch.
Piet Bruining, voorzitter van plaatselijk belang