Twintig journaals van Sjoerd Andringa

Sjoerd Andringa (1921-2017) uit Leeuwarden werkte jaren bij het Friesch Dagblad als fotograaf, maar dat was niet zijn enige passie. Als hij voor zijn foto's Fryslân doorreisde, pakte hij er ook de filmcamera bij. Dat leverde een unieke reeks op van twintig journalen over de Friese actualiteit tussen de jaren 50 en 90.
PETEEAR FH Rubryk Frysk Film Archief: Sjoerd Andringa
Andringa is nummer acht in een serie van bijzondere filmmakers die Fryslân Hjoed geportretteerd heeft. Syds Wiersma van het Fries Film Archief neemt elke maand pareltjes mee uit hun net gedigitaliseerde archief. Sjoerd Andringa hoort er ook bij. Zijn zoon Frans vertelt over hem.
"Hij keek in composities. Daar wees hij mij op als ik mee was. Dan liet hij mij zien hoe hij zijn foto's maakte", vertelt Frans. Hij ging heel veel met zijn vader mee en daar heeft hij veel van geleerd. Sjoerd was één van de belangrijkste fotografen na de oorlog. Met zijn motor reisde hij de provincie door en ontwikkelde daarna thuis de foto's.
Frans weet zich alles nog goed te herinneren van die tijd. "Het was heel primitief. Hij ontwikkelde de foto's thuis in een verbouwde slaapkamer. In het bad spoelden wij dan de foto's en daarna gingen wij elke zaterdag met alle 11 kinderen in datzelfde bad." Zo is het fotograferen er met de paplepel ingegoten bij Frans en is hij ook bij het persbureau van zijn vader gekomen. Nu werkt Frans zelf ook als persfotograaf.

Fries Film Archief

Het Fries Film Archief heeft op dit moment zo'n 13.000 films en video's in de collectie. Allemaal materiaal dat in Fryslân gefilmd is of een relatie met Fryslân heeft. De collectie van het filmarchief is de afgelopen jaren gegroeid omdat het archief deelneemt aan het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed. Zo kreeg het archief de middelen om nieuwe collecties te verzamelen en te archiveren en een groot deel daarvan te digitaliseren en voor het publiek toegankelijk te maken.