Oud en nieuw komen bij elkaar in beursgebouw voor faculteit Leeuwarden

Na 16 maanden verbouwen is het oude Beursgebouw helemaal klaar voor de faculteit Leeuwarden van de Universiteit Groningen. De buitenmuren van het Rijksmonument zijn helemaal in oude stijl gehouden en binnen is alles juist heel modern ingericht.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"100% oud en 100% nieuw", zoals architect Kees de Haan van J.O.N.G. architecten het uitlegt. Vanaf september moeten studeren er terecht kunnen, maar al op 7 juni is er open huis voor belangstellenden.
Er moest veel aan het gebouw gebeuren. Hiervoor was het het thuis van de bibliotheek van Leeuwarden. De inrichting was zo anders dat het gebouw van binnen eerst helemaal gestript is. Daarna is begonnen met het opbouwen van zogenaamde kubussen in het skelet van het oude gebouw. Daardoor staat het moderne interieur los van het oude skelet en wordt het verschil tussen de twee nog duidelijker.
Daarnaast is er veel gedaan aan duurzaamheid. Het Beursgebouw komt uit 1880 en het heeft als Rijksmonument een beschermde status, dus energiezuinig is het zeker niet. Om de oude ramen heen zijn nieuwe ramen gezet, waardoor het oude gevoel niet weggaat, maar het wel een stuk beter geïsoleerd is.
Ook is er overal een extra dikke vloer op de oude grond gekomen, om meer warmte binnen te houden. Het gebouw is daarnaast helemaal elektrisch, met onder andere 362 zonnepanelen op het dak. Vanaf komend schooljaar moet het gebouw ruimte bieden aan 1000 studenten en staf.