Grote kans dat jij deze 5 bekende Friezen niet kent

Grote kans dat je sporter Sven Kramer of cabaretier Jan Jaap van der Wal wel kent. Deze twee Friezen zijn vaak te zien op tv en te horen op de radio. Maar had je ook al wel eens gehoord van Sylvana IJsselmuiden of Joost Klein? In dit artikel stellen we je voor aan 5 Friezen die onwijs bekend zijn op social media.
Akke Marije Marinus
Akke Marije uit Bornwird kun je misschien kennen als winnares van het programma Holland's Next Top Model. Sinds ze het programma heeft gewonnen staat ze bij verschillende grote internationale modellenbureaus onder contract.
Foto's van haar leven en haar modellenwerk zet ze regelmatig op Instagram, waar ze ondertussen bijna 80.000 volgers verzameld heeft. Naast haar modellencarrière is Akke Marije fanatiek voetbalster, al hopen de modellenbureaus wel dat ze niet te veel blauwe plekken oploopt.
Twan Kuyper
Hij heeft meer dan 1,2 miljoen abonnees op YouTube en meer dan 6,8 miljoen volgers op Instagram. De 24-jarige Leeuwarder is bekend geworden door het sociale medium Vine. Vine is een platform waar je kleine, vaak grappig bedoelde filmpjes plaatst van een paar seconden.
De vines van Twan scoorden zo goed dat ze al snel gedeeld werden op andere platformen zoals Twitter en YouTube en dat er een trouwe groep volgers ontstond die alles van Twan volgt. Ondertussen woont de Fries in Amerika en maakt hij voornamelijk filmpjes voor YouTube. Andere bekende YouTube-sterren zoals Lele Pons en Juanpa Zurita komen ook regelmatig voorbij in zijn filmpjes.
Rens Kroes
De in Eastermar opgegroeide 'foodblogger' Rens Kroes (en zus van Doutzen) deelt via Instagram en YouTube gezonde recepten en lifestyle adviezen. Haar recepten zijn ook offline te vinden in de vijf kookboeken die ze geschreven heeft. Op Instagram heeft ze ondertussen 367.000 volgers verzameld die kunnen meesmullen van de gerechten die ze maakt en plaats.
Ook plaatst ze regelmatig updates uit haar eigen leven. Haar bekendheid op social media heeft er aan bijgedragen dat ze tegenwoordig ook op televisie te zien is. Zo doet ze momenteel mee aan het zingprogramma It Takes 2.
Joost Klein
De 21-jarige Joost Klein uit Leeuwarden wierf op YouTube bekendheid onder de naam EenhoornJoost. Hij plaatste eerst voornamelijk grappige filmpjes op YouTube over de dingen die hij meemaakte in zijn leven. Toen hij meer bekendheid kreeg begon hij ook met het plaatsen van rapvideo's.
Met bijna 200.000 volgers op YouTube en mede door zijn samenwerking met de al bekendere rapper Donnie werd zijn muziek al snel goed beluisterd onder jongeren. Het afgelopen jaar stond Joost onder andere op de festivals Lowlands, Paaspop en op het Noardewyn-podium van het bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Ook had hij optredens bij verschillende grote poppodia.
Sylvana IJsselmuiden
Sylvana uit Leeuwarden heeft op Instagram 164.000 volgers. Haar grote bekendheid heeft ze voornamelijk te danken aan haar rol als 'Reetmeister' bij videowebsite Dumpert. Op Dumpert kan iedereen grappige of bijzondere internetfilmpjes uploaden. Een compilatie van de populairste filmpjes van de week worden verzameld en besproken bij het populaire wekelijkse videoserie DumpertReeten.
Ook presenteert Sylvana de Autobahn F1 Show voor het online automagazine Autobahn. Op Instagram deelt Sylvana ook veel foto's en filmpjes uit haar privéleven. Haar foto's worden vaak meer dan 25.000 keer 'geliked' door haar volgers.
Het is natuurlijk onwijs interessant om er achter te komen waarom jongeren zo naar deze 'influencers' kijken en haar volgen. Anne van Meerveld is deskundige op het gebied van nieuwe media en legt hier uit hoe het kan dat juist deze mensen zo populair zijn op de socials.