Influencers: bekend bij jongeren maar niet bij het grote publiek

Hoe kan het dat sommige mensen onwijs veel bekendheid genieten op social media, maar bij het grote publiek vaak onbekend zijn? Wij vroegen het aan Anne van Meerveld, deskundige op het gebied van nieuwe media.
© ANP
Wij gebruiken steeds meer sociale media. Wat doet dit met onze mediaconsumptie?
"De manier van hoe wij media consumeren is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Sinds de opkomst van social media proberen traditionele media zoals radio en tv een weg te vinden om nieuwe mediavormen zoals Twitter en Facebook voor hun eigen platform in te zetten."
"Een mooi voorbeeld is de 'hashtag', het #-teken rechts onder in beeld bij een tv-programma. Via die hashtag kun je op social media meepraten over een programma. Maar hoe goed je ook social media in wilt zetten voor je programma, het blijft een 'one way street': er is geen echte interactie met het publiek."
Verklaart dat ook waarom social media platformen steeds populairder worden?
"Ja, want op social media kun je die interactie wel hebben met je publiek, daar zijn die platformen juist ook voor bedoeld. Er worden ook steeds meer filmpjes gemaakt die enkel op social media te vinden zijn en waar de interactie met het publiek centraal staat. De makers van deze filmpjes worden hierdoor heel benaderbaar."
Er zijn een aantal hele bekende YouTubers en Instagrammers. Wat maakt dat zij zo succesvol zijn?
"Mensen op social media die erg populair zijn noemen we vaak influencers. Zij beïnvloeden anderen door wat zij op social media plaatsen. Hun succes is te verklaren doordat zij -als je hun profiel mag geloven- een leven leiden dat jij en ik ook graag zouden willen hebben."
"Het zijn mensen om tegenop te kijken en die ver af staan van de 9 tot 5 cultuur. Ook plaatsen ze vaak persoonlijke inkijkjes in hun leven en reageren ze op vragen van hun volgers. Enerzijds zijn het mensen die je het ideale leven voorspiegelen en anderzijds had het zo je buurmeisje kunnen zijn."
Maar hoe bouw je vanuit het niks zo'n grote fanbase op?
"Er is geen formule om een succesvol influencer te worden, maar er zijn wel een aantal zaken die je kans vergroten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je uniek bent in wie je bent en wat je doet, want daardoor val je op."
Marjelle Boorsma deed onderzoek naar Friese influencers op social media
"Volg daarnaast kanalen van mensen die jij interessant vindt. Zo kom je ook onder de aandacht bij deze al bekendere influencers. Vinden zij jou interessant, dan is het waarschijnlijk dat zij jou ook zullen volgen en dat je daardoor weer aan populariteit wint."
Kun je het succes van Joost Klein (op YouTube EenhoornJoost) verklaren?
"Joost maakte grappige filmpjes op een geheel eigen manier. Ook is hij een aansprekend persoon voor jongeren. Daarnaast zie je hem ook wel eens in filmpjes met andere bekende YouTubers zoals Kelvin. De groep volgers van Kelvin gaat Joost hierdoor ook weer volgen, waardoor de populariteit van Joost toeneemt."
"Nu Joost zich meer toelegt op het rappen schakelt hij via YouTube ook de hulp in van zijn vriend Donnie. Omdat Donnie en Joost samen al een aantal video's opgenomen hebben, krijgt Joost zijn start als rapper een goede boost en worden zijn rapvideo's direct goed beluisterd."
Hoe kan het dan dat iemand als Joost op social media onwijs populair is, maar dat we op radio en tv weinig van hem horen?
"Joost heeft zijn eigen platform al om zichzelf te promoten. Dat doet hij namelijk via YouTube en Instagram. Daar zitten ook de jongeren die zijn filmpjes en muziek interessant vinden en via social media de interactie met hem aan kunnen gaan."
"Via social media zal hij meer mensen bereiken die geïnteresseerd in hem zijn, dan via traditionele media. Zo kan het dat er veel bekende influencers zijn, die toch onbekend blijven bij het grote publiek."
Grote kans dat je sporters zoals Sven Kramer of cabaretier Jan Jaap van der Wal wel kent. Deze twee Friezen zijn vaak te zien op televisie en te horen op de radio.
Maar heb je ook wel eens gehoord van Sylvana IJsselmuiden of Joost Klein? Hier stellen we je voor aan 5 Friezen die onwijs beroemd zijn op social media.