Komt er een koksopleiding op Terschelling?

ROC Friese Poort maakt zich hard om op Terschelling de opleiding 'basiskok' op te zetten. Deze opleiding voor volwassenen wordt erkend door de branche. Voorlopig komt de opleiding in de vestiging in Sneek, maar na een bijeenkomst op Terschelling ontstond het idee om ook op dit eiland de opleiding aan te bieden. Het plan gaat alleen door als minimaal tien deelnemers zich voor de koksopleiding aanmelden.
ROC Friese Poort © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Op de Waddeneilanden kan men moeilijk horecapersoneel vinden. Zo besloot strandpaviljoen Heartbreak Hotel op Terschelling om woensdag zijn deur op slot te houden. Opleidingsmanager Peter Wattel van ROC Friese Poort ziet ook dat er een personeelstekort is. Maar hij ziet ook dat het toerisme enkel maar toeneemt. "De instroom van het aantal studenten neemt af maar de ontwikkeling van het toerisme in Friesland neemt toe. Dan moeten we wel wat gaan doen," vertelt Wattel.

Meer opleidingen tegen tekort

De startdatum van de koksopleiding staat nu op begin september, maar is in overleg nog te verplaatsen naar bijvoorbeeld eind oktober. Dat wordt gedaan omdat het hoogseizoen in de horeca dan ten einde is en er meer tijd is om energie in de opleidingen te steken. De koksopleiding is nog maar het begin. In overleg met de gemeente, horeca-ondernemers en onderwijsinstellingen moeten uiteindelijk ook andere horecapersoneelsopleidingen naar de eilanden komen om het personeelstekort op te vangen.
De opleiding 'basiskok' kan een vervolg krijgen met de opleiding 'zelfstandig werkend kok.' Beide opleidingen duren 25 weken van één avond of ochtend in de week. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de opleiding.
Peter Wattel over de koksopleiding op Terschelling