Hoe Friese lachgasballonnen 'booming' werden

Het is een gouden handel: de verkoop van lachgas. Tien maanden geleden stapten Wytse Rosier en Leevie Keyzer met hun bedrijf de Ballonnenboer in dit gat in de markt. Ondertussen levert het bedrijf aan tientallen horecabedrijven en consumenten in Noord-Nederland.
Hoe't wurket lachgas yn dyn holle?
De Ballonnenboer levert bij evenementen, feesten en aan verschillende horecazaken. Kroegen of discotheken krijgen een grote tank en daaruit kunnen ballonnen gevuld worden. Het lachgas dat ze verkopen komt oorspronkelijk uit Turkije. Daar wordt het ingekocht door een tussenbedrijf. Het gaat om 'medicinaal lachgas' en wordt dus normaal gesproken geleverd aan ziekenhuizen in Turkije. De beide mannen zijn naar de buitenwereld open over hun werkwijze, zeggen ze zelf. Om te laten zien dat lachgas leveren geen kwaad kan, laten Wytse en Leevie certificaten en meetwaarden zien van het lachgas.
Voorlichting vindt de Ballonnenboer belangrijk en daarom hebben ze aangeboden om bij scholen langs te gaan. "Ook geven wij de consument, alsmede onze klanten, handvaten. Hierbij kan gedacht worden aan het zittend consumeren van ballonnen, elke consument 18+ en niet meer dan tien ballonnen per dag doen."
Ballon mei gniisgas wurdt ferkocht yn kafee Mango © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Sinds 1 juli 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Dat betekent dat het dan verhandeld mag worden aan de consument en dat het niet duidelijk is hoe daar op moet worden gehandhaafd.

Misverstand over soorten lachgas

Toch zijn er de laatste tijd meer zorgen over de negatieve aandacht voor lachgas. Dat komt volgens hun omdat er een misverstand bestaat over de soorten lachgas. Er is een gecertificeerde variant, die voor het gebruiken in het ziekenhuis is en een horecavariant voor in de slagroom-spuitbussen. In zo'n slagroomspuitbus zit een soort lachgas die niet goed is voor mensen. Volgens Leevie Keyzer van de Ballonnenboer heeft dat te maken met het ijzer dat in het gas zit. Dat moet eigenlijk voor druk zorgen voor het spuiten met slagroomspuiten.
Meisje neemt lachgas in café Mango © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Keyzer: "De duur van de hype kan wat ons betreft niet lang genoeg duren, mits er gehouden wordt aan bepaalde regels en er toezicht wordt gehouden zoals in horecazaken. Koninklijke Horeca Nederland staat ook achter het consumeren van medicinaal lachgas in horecagelegenheden. Dat komt de omzet ten goede en zal de horeca in Nederland een financiële boost blijven geven."
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt echter wat anders op hun website. "Hoewel de verkoop van lachgasballonnen in principe is toegestaan vindt KHN het onwenselijk wanneer lachgaspatronen en lachgasballonnen in de horeca worden verkocht."