HartslagNu en Hart voor Jubbega gaan samen AED-waarschuwingssysteem verbeteren

'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag' en de landelijke organisatie HartslagNu hebben woensdag afgesproken dat ze samen gaan werken aan het verbeteren van het AED-oproepsysteem.
Drie vrouwen van 'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag' voor multifunctioneel centrum De Kompenije © Omrop Fryslân

Hartstilstand, maar geen hulpverleners opgeroepen

Een paar weken geleden was de ergernis nog groot bij de bij de vrijwilligers van 'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag' en de landelijke organisatie HartslagNu, die hulpverleners oproept in geval van reanimatie. 'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag' was er niet over te spreken dat HartslagNu werkt met een 'waarschuwingsstraal' van 750 meter, terwijl die eerder 1500 meter was. Daardoor zouden met name op het platteland onnodige slachtoffers kunnen vallen, dacht Anja de Roos van Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag. In Hoornsterzwaag liepen de emoties hoog op, nadat een paar weken geleden bij een hartstilstand niemand werd opgeroepen.

Profiel volledig invullen, anders werkt het niet

"Het gaat niet om de straal. Het gaat erom dat er voldoende mensen worden opgeroepen", zegt bestuurder Aart Bosmans van HartslagNu. Maar het systeem werkt alleen goed als alle hulpverleners hun profiel volledig en correct invullen op de site van HartslagNu. Zonder volledig profiel wordt een hulpverlener niet opgeroepen, ook niet bij een grotere straal. Bij een gesprek in multifunctioneel centrum De Kompenije bleek woensdag dat ook in Jubbega en Hoornsterzwaag veel profielen niet goed waren ingevuld. Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag wil daar nu zo snel mogelijk werk van maken. "Wij organiseren zo snel mogelijk een avond voor alle BHV'ers en andere hulpverleners om dat probleem aan te pakken", zegt De Roos.
In Jubbega en Hoornsterzwaag hangen in totaal al zo'n veertien AED's © Omrop Fryslân

Groter waarschuwingsgebied

HartslagNu onderzoekt de mogelijkheid om in het buitengebied met een grotere waarschuwingsstraal dan 750 meter te werken. "In stedelijk Nederland kan 500 meter voldoende zijn. Wij onderzoeken nu met TU Twente hoe we het systeem op het platteland kunnen optimaliseren."
Langedijke in Ooststellingwerf is één van de plaatsen die meedoet aan de proef met een groter waarschuwingsgebied. "Maar de eerste stap is altijd: krijg voldoende hulpverleners en schrijf die op een goede manier in. Dat werkt in de praktijk vaak het beste."
Bestuurder Aart Bosmans van HartslagNu in Jubbega

Veertien AED's en tientallen vrijwilligers

Bosmans zei verder blij te zijn met 'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag'. "Ze zijn nog geen anderhalf jaar bezig en hebben al zo'n veertien AED's en tientallen vrijwilligers. Dat is heel knap." De vrouwen van 'Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag' waren ook blij met de tips en de uitgebreide uitleg van Bosmans. "Wij hebben veel geleerd vanochtend", zegt Anja de Roos. "Wij gaan nu met elkaar proberen om het systeem nog beter te maken. We hebben immers beide hetzelfde belang; het vlug helpen van mensen in een noodsituatie."
HartslagNu en Hert foar Jobbegea sille tegearre AED-warskôgingssysteem ferbetterje
Anja de Roos en Ingrid Looij van Hart voor Jubbega en Hoornsterzwaag