Verslavingszorg Noord Nederland: "Lachgas is niet verslavend"

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) krijgt steeds vaker vragen over lachgas. Met name ouders willen weten hoe het werkt en vragen om informatie. Dat zegt preventiemedewerker Marcel Seuninga van Verslavingszorg Noord Nederland. Volgens de instantie is het gebruik van lachgas niet verslavend.
Ballon met lachgas wordt verkocht in café Mango © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het heeft nog weleens een averechts effect om jongeren op de gevaren van middelen te wijzen, toch blijft VNN lachgas een 'drug' noemen. "Wij weten alleen dat de gevaren bij lachgas veel kleiner zijn", zegt Seuninga. "Al neem je het nooit zonder risico's. Belangrijk om te weten is dat je een vorm van drugs nooit zonder risico's neemt, maar wij weten dat in vergelijking met andere middelen de risico's kleiner zijn."

Wat doet lachgas met je hoofd?

Niet alleen in de horeca, maar ook in ziekenhuizen wordt veel lachgas gebruikt. Dan wel met een heel ander doel. Het wordt gebruikt als narcosemiddel voor kleine kinderen, maar ook door vrouwen tegen de pijn bij bevallingen. "Het loopt door het hele ziekenhuis in leidingen naar de operatiekamers", vertelt anesthesioloog Theo van Gelder van het MCL in Leeuwarden.
Het wordt dus gebruikt om mensen in slaap te brengen, in combinatie met andere middelen. "Het gaat naar het centrum van je hersenen, waar je slaap- en waakcentrum zit en dat wordt gedempt. Bij lachgas val je niet helemaal in slaap. Daarom is voor narcose nog een extra stofje nodig."
Famke nimt gniisgas yn kafee Mango © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Je zou kunnen zeggen dat het gebruik van lachgas geen gevaar oplevert, maar dat is niet waar. "Wanneer je meerdere keren per week langer achter elkaar lachgas gebruikt, kun je dat voornamelijk op de langere termijn merken. Je krijgt problemen met je bloedaanmaak, met je zenuwstelsel en je hebt een verhoogde infectiekans", waarschuwt Van Gelder.
Ook de aanmaak van de zogeheten B-vitaminen wordt geremd en de werking gaat achteruit. "Veelvuldig gebruik is dus niet gezond. Ook je zenuwstelsel heeft veel B-vitaminen nodig."
Wanneer je meerdere ballonnen neemt en dus een paar keer puur lachgas inademt, dan verdring je het zuurstof in je hersenen.
Theo van Gelder, anesthesioloog in het MCL
Op de korte termijn zijn de gevolgen heel anders, aldus Van Gelder. "Wanneer je een ballonnetje gebruikt is er vrij weinig aan de hand. Wanneer je meerdere ballonnen neemt en dus een paar keer puur lachgas inademt, dan verdring je het zuurstof in je hersenen. Dan heb je zuurstofgebrek en dat is schadelijk voor de hersenen."

Geen kans op verslaving

Volgen VNN is lachgas niet verslavend. "Lachgas wordt ingeademd met een ballon. Het geeft eigenlijk een korte roes en die is na een paar minuten weer verdwenen", zegt Seuninga. Volgens hem is het daarom ook zo in trek. "Het is zo populair omdat het kort is en mensen er een soort lachkick van krijgen. Mensen hebben er verder ook weinig last van. We zien momenteel niet dat het gas verslavend is."
Daar moet nog wol wat onderzoek naar worden gedaan, zegt Seuninga. "Maar er zijn bij ons geen mensen bekend die een verslaving hebben. Het is een vluchtige stof, het blijft niet lang in je lijf. Er wordt dus geen tolerantie opgebouwd. Er ontstaat ook geen zogeheten 'craving', ernstig verlangen, naar lachgas."
Martin Seuninga van Verslavingszorg Noord Nederland en anesthesioloog Theo van Gelder van het MCL