Honderden mensen doen mee aan actie voor behoud Nij Ylostins in IJlst

Honderden mensen deden dinsdagavond mee aan de actie voor het behoud van zorgcomplex Nij Ylostins in IJlst. Een grote groep aanwezigen stond hand in hand. Op die manier vormden ze een kring om het gebouw heen.
Hûnderten minsken dogge mei oan aksje foar behâld Nij Ylostins yn Drylts
In Nij Ylostins wonen momenteel ruim veertig ouderen. Woningbouwcorporatie Elkien wil samen met zorgorganisatie Patyna op de plek van Nij Ylostins een nieuwe voorziening bouwen voor wonen en zorg. Met de nieuwbouw willen de organisaties het voorzieningsniveau in IJlst op peil houden.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
De bewoners vinden dat het gebouw, dat in 1972 is gebouwd, niet gesloopt hoeft te worden. Ze zijn nog heel tevreden over hun woning. Elkien blijft echter bij het besluit om Nij Ylostins te slopen. Er is een gesprek geweest tussen de Elkien, Patyna en gemeente Súdwest-Fryslân. De uitkomst daarvan is dat er in elk geval gebouwd gaat worden.
Het actiecomité wil de bewoners bij elkaar houden. Bij nood kunnen er, tijdens de bouw van het nieuwe centrum, wooncontainers worden geplaatst.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
Zorgondernemer Simmy de Vries uit Siegerswoude heeft plannen om Nij Ylostins te behouden. Ze heeft zich eerder ook voor De Spiker in Ternaard ingezet. Investeerder Henk Hoekema uit Koudum heeft contact gezocht met Elkien, maar dat heeft niets opgeleverd.