Zanger Marcel Smit: "Omstekeard moet in het Fries woordenboek"

"Omstekeard: overal waar ik dat zing weten mensen wat ik bedoel. Daarom vind ik dat het thuishoort in het Fries woordenboek." Dat zegt zanger Marcel Smit over het woord 'omstekeard'. Hij is een petitie begonnen om het woord in het Fries woordenboek te krijgen. Smit heeft de petitie maandagavond online gezet en dinsdagochtend waren er vijftig ondertekenaars.
Marcel Smit © eigen foto
In de omgeving waar Smit is opgegroeid, in de Wâlden, werd 'omstekeard' heel vaak gebruikt. Hij schrijft bij de petitie: "Nee, ik heb het woord niet zelf bedacht. Het was er al, mijn vader gebruikte het al toen ik klein was. "Je trui zit omstekeard" en mijn vader leerde het weer van zijn vader".

Vaak genoeg gebruiken

In het radioprogramma Muzyk yn Bedriuw bij Omrop Fryslân zocht presentator Arjen Overmaat voor Smit uit hoe je een woord in het woordenboek krijgt. "Als het woord vaak genoeg in de taal wordt gebruikt, als het een woord is van alle Friezen", vertelt Hendrik Sijens van de Fryske Akademy.
Marcel Smit in Muzyk yn Bedriuw
"Een eerste stap is het woord gebruiken, het te publiceren en ervoor te zorgen dat het wordt overgenomen. Als wij het vaak genoeg tegenkomen op internet en in teksten, dan kan het in het woordenboek komen." Daarom is Smit nu een petitie begonnen.
De petitie is hier te vinden.