Actie voor bewoners Nij Ylostins: "Zo mogen we niet met ouderen omgaan"

IJlsters komen dinsdagavond in actie voor zorgcomplex Nij Ylostins. De toekomst van het gebouw is onzeker omdat de eigenaar, woningcorporatie Elkien, niet meer in het verouderde gebouw wil investeren. De actievoerders gaan dinsdag een kring vormen rondom de bewoners: "Om een signaal te geven: bestuurders, ga weer om de tafel", zegt Joke Schilling.
Nij Ylostins, Drylts © Omrop Fryslân, René Koster
Joke Schilling
Schilling is een van de actievoerders. Zij hopen dat Elkien, zorgorganisatie Patyna en de gemeente Súdwest-Fryslân weer met elkaar in gesprek gaan. "Want als zij al over elkaar heen rollen, wat moeten wij daar dan mee?", vraagt Schilling zich af. "In de supermarkt vertelde een man van 81 huilend zijn verhaal dat hij z'n thuis kwijt gaat raken. Daar stond een meisje van 13 jaar bij, ook met tranen in haar ogen. Toen dacht ik: wat geven wij als voorbeeld mee aan onze kinderen en kleinkinderen?"
De actievoerders zijn het niet eens met eigenaar Elkien, die het complex te oud vindt en te duur om op te knappen. Bovendien is de brandveiligheid volgens Elkien onder de maat. Zorgorganisaatie Patyna zegt dat het niet meer mogelijk is om goede zorg te verlenen in Nij Ylostins. De kamers zouden te klein zijn. "Volgens de ouderen zijn de huizen nog prima te bewonen", zegt Schilling. "Ouderen hebben geen design nodig. Ouderen hebben hun sociale cohesie nodig, hun bekende plekjes."
Het zijn geen konijnen die je van het ene naar het andere hok verhuist.
Joke Schilling over de ouderen in Nij Ylostins
En daarom vormen Schilling en andere sympathisanten dinsdagavond een 'menselijke kring' rondom de ouderen. "Ik geloof daarin. Ik geloof in de Friezen, ik geloof in IJlst, ik geloof in m'n stadsgenoten. In de stad waar ze geboren zijn, willen de ouderen ook sterven. Dat mag je mensen niet misgunnen. Het zijn geen konijnen die je van het ene naar het andere hok verhuist."

Plannen voor behoud

Er zijn plannen om Nij Ylostins te behouden. Zorgondernemer Simmy de Vries uit Siegerswoude komt in actie. Eerder heeft ze zich ingezet voor De Spiker in Ternaard. En investeerder Henk Hoekema uit Koudum zocht contact met Elkien. Het bedrijf is echter niet van plan het gebouw te verkopen: "Het is te slecht om te verkopen. Leidingen zijn gecorrodeerd en zoals eerder gezegd, voldoet het niet aan de brandveiligheidseisen."

Steun van gebroeders Anker

Schilling krijgt inmiddels steun van alle kanten. "Maandag werden we gebeld door Wim Anker", vertelt ze. "Hij had met zijn broer Hans met stijgende verbazing geluisterd en gekeken naar wat er hier in IJlst gaat gebeuren. Zij willen als mens, dus niet vanuit hun ambt, achter onze ouderen gaan staan. Zij vinden ook dat er anders omgegaan moet worden met deze oude mensen. Ze stellen zelfs een spaarpotje beschikbaar om ons te laten praten met een civiel advocaat, zodat die ons kan bijstaan als er verdere actie of reactie nodig is, al hoop ik dat het niet zover komt."
Dinsdagavond komen Schilling en andere actievoerders bijeen bij Nij Ylostins. "Om 19.20 uur gaan we een kring vormen, hand in hand om de ouderen heen. Een signaal naar bestuurders en de regering dat het anders moet en dat we niet zo met ouderen om mogen gaan."