F-35 komt dit jaar zeventig keer in actie op vliegbasis Leeuwarden

Zeventig keer wordt er dit jaar gevlogen met een F-35 op vliegbasis Leeuwarden. Dat maakte commandant Arnoud Stallman bekend bij de vergadering van de Commissie van Overleg en Voorlichting Milieu (COVM) in het provinciehuis. Het gaat om totaal 27 vlieguren.
© Omrop Fryslân
De komende jaren wordt er minder vanaf vliegbasis Leeuwarden af gevlogen. Door de overgang van de oude F-16 naar de nieuwe F-35 zijn er minder vliegtuigen beschikbaar. Dat geeft minder vliegbewegingen van de eigen toestellen, zegt Stallman. Dat wil niet zeggen dat er over het algemeen minder wordt gevolgen, waarschuwt de commandant. Het kan best zijn dat andere toestellen van vliegbasis Volkel of uit het buitenland de basis aandoen.
De eerste F-35 die een permanente plek op de vliegbasis krijgt, wordt in oktober verwacht. Daarna volgen langzaamaan meer toestellen.
Bij de vergadering werd ook stilgestaan bij de klachten van het afgelopen jaar. De hoop is dat met de komst van het geluidsmeetnet klagers meer duidelijk krijgen. De klachten kunnen dan ook makkelijker digitaal ingediend worden.

Tevreden over geluidsmeetnet

Het geluidsmeetnet zelf werkt goed. Er is duidelijk te zien hoeveel geluid een toestel maakt. Er komen ook wel eens vreemde klachten binnen, zegt oud-vliegbasiscommandant Anton de Drijver. Hij is betrokken bij de aanleg van het netwerk. Zo kwam er op een microfoon een opvallende uitslag. Toen bleek dat er een plastic zak tegenaan was blijven hangen.
Als het niet lukt om een oorzaak te vinden van een klacht of een opvallende uitslag, dan is het volgens Den Drijver mogelijk om de banden op te vragen. Zo kan later geluisterd worden wat precies de oorzaak van de klacht is.