Brand waarbij accu's betrokken zijn, is lastig te bestrijden

Het risico dat elektrische boten spontaan in brand vliegen is wel aanwezig, maar niet extreem groot. In elektrische boten zitten andere accu's dan in bijvoorbeeld elektrische fietsen en elektrische auto's. Wat de oorzaak was van de brand zaterdagavond in Sneek, toen een boot explodeerde en helemaal uitbrandde, wordt nog onderzocht. Daar is volgens de brandweer nog niets over te zeggen.
Brân dêr't akku's by belutsen binne, is dreech te bestriden
Na controle en voorzorgsmaatregelen heeft de brandweer zaterdagavond eerst van afstand een raam ingeslagen om gevaarlijke gassen vrij te laten. Toen er niets gebeurde, besloten vier brandweerlieden de toegangsdeur van de boot open te maken en werd er met een warmtecamera gecontroleerd.
Toen kwam er echter een grote explosie. Twee van hen werden door de kracht van de explosie van het achterdak geslagen en kwamen in het water terecht. De andere twee werden tegen de reling van het schip gegooid. Ze waren licht gewond.
Volgens een woordvoerder van de brandweer heeft de brandweer zaterdag volgens protocol gehandeld. Dat er plotseling een explosie kwam, konden ze niet voorzien.
Marko Fennema van branweer Fryslân
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Abele de Jong van Hoora in Heeg - een watersportbedrijf dat elektrische boten verhuurt en bouwt - legt uit dat de techniek achter elektrische boten en elektrische auto's heel anders is: "In een Tesla bijvoorbeeld zitten lithiumaccu's. We gebruiken tractiecellen, dat zijn accu's die al langer worden gebruikt in bijvoorbeeld de heftruckindustrie."
De Jong denkt verder dat ongelukken zoals afgelopen zaterdag in Sneek ook komen doordat het allemaal nog vrij nieuw is. "Het hele elektrische varen staat nog in de kinderschoenen. Dan krijg je bijna automatisch ook dit soort problemen".
Abele de Jong van Hoora in Heeg