Zangeres Esther de Jong: "De rauwheid van Friesland vind je nergens"

Ook al heeft de 25-jarige Esther de Jong uit Leeuwarden een prachtige platendeal bij Excelsior Recordings binnengesleept, ze moet er niet aan denken om naar het westen te verhuizen. De van oorsprong Dokkumse vindt Fryslân een mooie en geschikte plek om te werken en van hieruit de rest van het land te veroveren. Ze maakt Nederlandstalige sferische dagboekmuziek.
Het Culturele Hoofdstadjaar zit er op. De kunst en cultuur in Fryslân hebben een flinke boost gekregen. Maar is dat blijvend? Om dit te onderzoeken volgt Omrop Fryslân dit jaar diverse jonge creatievelingen die er bewust voor kiezen om in Fryslân te blijven, omdat ze hier kansen zien. In deel 1 waren we bij Wytse Dijkstra.

Vooruit helpen

"Laatst was ik in Amsterdam, en toen besefte ik hoe anders de mensen zijn", vertelt Esther. "Mensen zijn veel uitbundiger. Verder is mijn blik heel anders, je zou het een nuchtere Friese blik kunnen noemen." Ze voelt zich daarom thuis in Fryslân. Bovendien merkt ze dat men in Fryslân kunstenaars steeds beter wil helpen. "Organisaties zoals de Popfabriek, Friesland Pop en Welcome to the village proberen een bed en een springplank voor Friese makers te creëren."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Dorp

Toch zijn er nog wel dingen die hier beter kunnen, vindt Esther. "Er mag wel opnieuw naar het woord mienskip worden gekeken. Iedereen is heel erg met zijn eigen stukje bezig." Dat vindt De Jong jammer. "We kunnen wel wat meer open staan voor elkaar en hulp vragen aan elkaar. Niet alleen, maar met z'n allen de schouders eronder zetten."
Esther de Jong