Jacques Monasch vindt horloge van in Auschwitz omgebracht familielid

Oud-Tweede Kamerlid Jacques Monasch uit Sneek heeft een bijzonder horloge gekocht. Een zakhorloge met de inscriptie L.E. Monasch, Kipstraat 80, Rotterdam. Het is een horloge van een ver familielid die in de Tweede Wereldoorlog naar Auschwitz werd gebracht, en nooit meer teruggekomen is.
© Facebook Jacques Monasch
Monasch wist niet van het bestaan van dit horloge tot hij een tip kreeg van iemand. Het horloge zou worden geveild. Toen heeft Monasch contact opgenomen met de aanbieder. "Ik heb het gekocht voor de prijs waarvoor het op dat moment op de veiling stond en nu is het in mijn bezit, en dat blijft het ook", zegt hij resoluut.
Eliazer Monasch was een juwelier en horlogemaker in Rotterdam. Vermoedelijk werd het horloge van hem afgepakt toen hij werd afgevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz.
© Facebook Jacques Monasch
Het doet Monasch veel dat er een familiestuk uit die tijd terug is. Eliazer was een broer van zijn overgrootvader, die de oorlog wel heeft overleefd en die hij zelf nog heeft gekend. Van de negen kinderen uit het gezin van zijn overgrootvader zijn er zes omgekomen in verschillende concentratiekampen.
Monasch plaatste een foto van het horloge op sociale media. Er waren veel reacties van mensen die het jammer vonden dat het horloge moest worden gekocht. "Dat is ook wel het droevige, maar ik ben er ook niet op gaan aandringen. Ik was blij dat het er weer was. Ik heb er niet lang bij stilgestaan, ik vind het belangrijker om te hebben."
Jacques Monasch oer it horloazje en syn famylje