"Financieel wanbeleid oorzaak problemen damesvoetbal Heerenveen"

Financieel wanbeleid staat mede aan de basis van het ophouden van Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen. Dat bevestigen diverse bronnen, onder wie oud-bestuursleden van de stichting. Zo hield penningmeester Enne Osinga er vorig jaar november mee op. "Het kon zo niet langer. Er werd teveel uitgegeven." Ook voorzitter Wout de Jong zag de bui al hangen. "Ik stond er niet meer achter."
© Orange Pictures
Het gesprek met Osinga begint met de vraag wat de verslaggever met deze vragen wil. "Want ik wil verder niemand schade toebrengen. Daar heb ik geen zin in." Osinga is in november gestopt, omdat hij zag dat er veel te veel geld werd uitgegeven. "We begonnen het seizoen al met 35.000 euro negatief eigen vermogen. Maar aan het begin van het seizoen zag ik ineens dat er buiten mij om geld werd uitgegeven. Wat eigenlijk helemaal niet kon, want het geld was er niet."

Dossier trainersstaf

Roeland ten Berge wordt in augustus 2017 aangesteld als nieuwe coach voor 11 maanden, 25 uren en een 'marktconform salaris'. Omdat de KNVB de opleidingen wil decentraliseren, wordt Heerenveen gevraagd om ook te beginnen met een belofteteam, een onder de 6 en onder de 14 team. Daarom wordt het contract verlengd naar 12 maanden en 30 uren per week. Ook de aanstelling van assistent-trainer Anouk Bruil wordt uitgebreid.
Dit is allemaal in de begroting van seizoen 18/19 opgenomen. In september blijkt echter dat buiten de penningmeester om een hoger salaris met Ten Berge is afgesproken. "Ik kreeg de factuur toegezonden van Sport Fryslân. Die regelen de uitbetaling voor de coaches. Ik was op vakantie en toen ik terugkwam, waren er verscheidene afspraken gemaakt. Ik zag de factuur en schrok. Dit was tegen de afspraken in. Eerst gaf de voorzitter nog aan dat het waarschijnlijk om een fout ging, maar in oktober kwam er weer een te hoge factuur."
Osinga kiest ervoor om het aan de coach voor te leggen. "Maar die zei dat hij dit had afgesproken met Froukje (Hofma, voorzitter, red.). Tja, dan houdt het voor mij ook op. Toen heb ik ook besloten te stoppen."
"Aan het eind van het seizoen kwam het bericht van Froukje dat ze niet verder wilden met Jan Schulting, de trainer. Dat overviel mij een beetje en bovendien leek mij dat geen goed idee." De stichting had op dat moment al te maken met financiële problemen, waaronder bijdragen van Heerenveen en Univé die werden gehalveerd, van 80.000 naar 40.000 euro.
"Dus het leek mij financieel ook niet handig, maar Froukje stond erop. Er volgde een stemming, waarna vier voor het ontslag van Schulting stemden en drie voor het aanblijven. Toen heb ik de conclusie getrokken dat ik zo niet verder wilde."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Naast Wout de Jong stappen ook bestuursleden Dennis Klaster en Jan Streppel op. "Waar ik vooral buikpijn van kreeg, was een anonieme brief van ouders van de speelsters. Daarin stond dat Jan te hard trainde. Nu, vraag Vivianne Miedema. Vier keer per week trainen, zou beter vijf of zes keer kunnen worden. Ik had het gevoel dat er een spelletje werd gespeeld."

Te veel speelsters en te hoge salarissen

De begroting die het bestuur opstelt, komt uit op ongeveer 350.000 euro. Met een negatief eigen vermogen van 25.000 euro. Daarbij is ook rekening gehouden met een aantal contractspeelsters en een salarisplafond. "Maar ineens werden er meer speelsters aangetrokken. Tegen de afspraken in."
De penningmeester maakt een berekening en komt tot de conclusie dat als de stichting zo doorgaat, ze uitkomen op een negatief vermogen van zo'n 100.000 euro. Dan is het negatief eigen vermogen daarin meegenomen. "Dat is natuurlijk veel te veel."

Bestuur niet de enige schuldige

Osinga wil graag aangeven dat er meerdere schuldigen zijn voor het mislukken van de stichting. "De KNVB, de gemeente en sportclub Heerenveen moeten ook naar zichzelf kijken." Zo denkt Osinga dat de profclub en de vrouwen meer voor elkaar kunnen doen.
"Waarom zet je de dames niet meer in voor commerciële doeleinden? Het zijn erg leuke vrouwen, die allemaal wel willen. Stel nu dat je twee procent van het binnenhalen van een sponsor overdraagt naar de dames. Sportclub blij en de vrouwen blij." Osinga gelooft niet zo in meer kosten delen. "Dat kan wel, maar zoveel levert dat niet op. Als je een bus huurt, kost dat per dag 700 euro. Als je dat met zijn tweeën doet, wordt het misschien 650, maar zoveel win je daar niet mee."

Pech

Maar ook de voetbalbond zou meer kunnen doen. "Pech heeft ook meegespeeld. Wij trekken bijvoorbeeld een nieuwe speelster aan, die ernstig geblesseerd raakt tijdens een wedstrijd met een jeugdteam van Oranje. Tja, pech. Nooit een wedstrijd gespeeld voor Heerenveen, maar ik moest wel het salaris voor een jaar doorbetalen. Hadden we maar een verzekering moeten nemen, zeggen ze. Net als de profclubs. Dat is natuurlijk niet realistisch. De bond had ook coulant kunnen zijn, daar was niemand boos over geworden."
Ook Wout de Jong vindt dat de KNVB een grotere rol moet spelen. "Ze steken er per club 50.000 euro in, maar als je ziet wat voor mogelijkheden er zijn en hoe populair de Oranjevrouwen zijn, dan is er volgens mij veel meer mogelijk."
Vrijdag werd bekend dat er een nieuwe stichting komt. De gemeente, SC Heerenveen, de KNVB en Sport Fryslân hebben na overleg besloten in een nieuwe stichting door te gaan.