Openbaar Ministerie houdt vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk voor dood collega

Een 64-jarige vrachtwagenchauffeur uit Oentsjerk heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuld aan een dodelijk ongeval met een kiepwagen op een boerenerf bij Tzum. Op 15 januari vorig jaar kwam een 47-jarige Achlumer terecht onder de kiepwagen van de Oentsjerker. Het OM eiste vrijdag een werkstraf van 140 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.
Rjochter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De kiepwagen was tijdens het lossen van de lading gekanteld en op de vrachtwagen van het slachtoffer terechtgekomen. De Achlumer was bezig de laadbak schoon te vegen. Hij kwam onder de kiepwagen terecht en overleed ter plaatse.

Voorschriften en veiligheidsinstructies

Volgens het OM heeft de Oentsjerker zich niet aan de voorschriften en veiligheidsinstructies gehouden. Zo zou de auto niet op een vlakke ondergrond hebben gestaan. In plaats daarvan zouden de linkerachterwielen op de bult maïs hebben gestaan.
Ook zou de man zich er niet van hebben vergewist dat het slachtoffer zich niet in de buurt van de kiepwagen bevond. De verdacht zei zelf zeker te weten dat de auto vlak stond.
De rechtbank van Leeuwarden doet op 17 mei uitspraak.