Amelander kunstproject moet mensen bewust maken van plastic soep

Het Natuurcentrum op Ameland maakt van de nood een deugd. Nog iedere dag spoelen er op de stranden van het eiland namelijk plastic spullen aan van de MSC Zoe. Dat schip verloor in januari honderden containers met spullen, vaak ook plastic. Dat dreigt allemaal in de natuur te belanden.
Joris Collier en Gerdie de Jong © SeaBlue
Een aantal kunstenaar probeert vanaf vrijdag op bijzondere wijze aandacht te vragen voor dat probleem. Bezoekers kunnen voor het project SeaBlue plastic inleveren bij het Natuurcentrum en daar dan kunstwerken van maken.
"Het idee lag er al langer. Maar toen kwamen twee kunstenaars uit Leeuwarden, Joris Collier en Gerdie de Jong, bij ons langs met de vraag om daar iets mee te doen", vertelt Aleida Edes van het Natuurcentrum.
Vanaf december wordt er al gewerkt aan het project. "Het is een project dat in ontwikkeling is en dat steeds verder wordt aangekleed met hulp van bezoekers."
Aleida Edes
Er worden verschillende kunstwerken gemaakt. Iedere donderdag zijn de kunstenaars aan het werk en geven ze workshops. "Bezoekers kunnen iets maken voor zichzelf, dat ze mee kunnen nemen naar huis. Maar het idee is ook om de dingen die maken op te hangen in de studio, zodat ze echt meewerken aan de installatie."

Bewust maken

Het Natuurcentrum wil mensen bewust maken van de plastic soep, hoe ze die zelf kleiner kunnen maken en in de toekomst zelfs kunnen voorkomen.
Op vrijdag 3 mei gaat het project officieel van start. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, zal de installatie openen. Het project loopt tot november, maar als er meer plastic is en als mensen enthousiast zijn, zal het project misschien worden verlengd.