Bevrijdingsfestival Fryslân: "We vieren flink feest, maar staan ook stil bij vrijheid"

Er zijn altijd veel activiteiten op Bevrijdingsdag. Zo is er traditiegetrouw ook weer een bevrijdingsfestival in Leeuwarden. Artiesten komen op meerdere podia samen om mensen te vermaken en samen de vrijheid te vieren. Nanda Tuinstra van Bevrijdingsfestival Fryslân vertelt ons wat er op 5 mei allemaal te doen is.
© Lucas Kemper, Stichting Bevrijdingsfestival Fryslân
Wat heeft het Bevrijdingsfestival als doel en met welk gevoel willen jullie mensen naar huis sturen?
"Op Bevrijdingsdag vieren we dat we op 5 mei 1945 bevrijd werden van de Duitse bezetting. Dat gebeurt op 14 festivals door het hele land en Bevrijdingsfestival Fryslân vindt natuurlijk plaats in Leeuwarden. We vieren flink feest, maar staan ook stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het thema dit jaar is: In vrijheid kiezen. Dat verwijst naar de Europese verkiezingen. Je kunt op het festival je stem laten horen!"
Wanneer wordt er door de organisatie gesproken van een succesvolle dag en hoeveel mensen werken daaraan mee?
"De dag is succesvol als we met elkaar een prachtig feest vieren én stilstaan bij waarom we dat feest hebben. Er zijn enkele tientallen vrijwilligers in actie. Mensen die zich bijna ieder jaar weer aanmelden als vrijwilliger, en die dat ook op meerdere festivals doen. Het is een soort van hobby voor ze. Ze zijn een geweldige steun voor de organisatie."
Welke activiteiten mogen de mensen zeker niet missen?
"Dat is de speakers corner op het Plein van de Vrijheid in de Prinsentuin! In samenwerking met iepenUP komen er een aantal interessante sprekers vertellen over wat vrijheid voor hun betekent. Je kunt zelf ook meepraten. Aan het woord komen A.J. Soepboer, Fenna Feenstra (SP), Eline van Nistelrooij (GroenLinks), Henk te Biesebeek (journalist Omrop Fryslân). Line Hut en Daliah Vakili."
Bij wie moeten we zeker vooraan staan?
"Dat wordt een lastige keuze, want er zijn dit jaar twee hoofdpodia waar je uit kunt kiezen. Op het Leeuwarder Courantpodium zie je onder andere Douwe Bob, Rondé en landelijk ambassadeur Kraantje Pappie. Op het tweede hoofdpodium, het Omrop Fryslân Noardewynpodium in de Arendstuin staan Elske deWall, de Hûnekop en de Daredevils. Naast de twee hoofdpodia zijn er nog verschillende kleinere muziekpodia in de stad te vinden. De ene is helemaal geregeld door studenten, de ander geeft een podium aan opkomend talent in Fryslân, Drenthe en Groningen. Zo is het Bevrijdingsfestival een plek voor iedereen."

De plattegrond en het tijdschema van het festival

Wat valt er te beleven voor kinderen?
"Bevrijdingsfestival Fryslân heeft het grootste Kinderfestival van alle 14 festivals in Nederland. Er komen ieder jaar ongeveer 8.000 kinderen naar de Prinsentuin op 5 mei. Circus Saranti is traditioneel het middelpunt, maar er zijn ook springkussens, schminkers en steltlopers. Bijzonder is de samenwerking met het Van Ravesteijn Theater dit jaar. Zij haken in op het thema 'in vrijheid kiezen' met een spannend doolhof."
Wat is voor de organisatie de ultieme Bevrijdingsfestival ervaring?
"Dat is het 5-voor-5 moment. Om 16.55 uur hebben alle 14 festivals via videoschermen contact met elkaar en voel je echt dat dit niet zomaar een festival is, maar dat we de vrijheid vieren en dat we dat met zijn allen doen; ieder jaar weer."
De Friese ambassadeur is zangers Pyn. Wat is haar taak tijdens het festival?
"Zij is de verbindende factor tussen 4 en 5 mei, en tussen muziek en de inhoudelijke boodschap die het festival wil uitdragen. Op 4 mei speelt ze een lied bij de provinciale herdenking in de Prinsentuin, op 5 mei viert ze het feest mee op het hoofdpodium. Ze heeft in de aanloop naar 4 en 5 mei aan ons verteld wat vrijheid voor haar betekent en hoe je dat in haar muziek terug hoort. Leuk om te weten: zij stond twee keer eerder op het bevrijdingsfestival in Haarlem, waar ze nu woont."
Er wordt slecht weer verwacht. Hoe gaan jullie je daar op voorbereiden?
"Het hoort een beetje bij het festivalgevoel, hé? Wordt het mooi weer of wordt het dat niet? Een beetje festivalganger maakt het niet zoveel uit en zo staan wij er ook in. Paraplu mee, goed aankleden en doorgaan!"
Noardewyn Live podium, 5 mei, Bevrijdingsdag, Elske DeWall © Omrop Fryslân, Willy Wilpstra
Meer informatie over het Bevrijdingsfestival Fryslân is te vinden op hun website.
Vier de vrijheid op 5 mei in Leeuwarden met Omrop Fryslân! In de Arendstuin in Leeuwarden staat het Noardewyn Live podium van Omrop Fryslân. Kun je er niet bij zijn? Het volledige programma van 13.00 tot 22.00 uur is ook te zien op televisie bij Omrop Fryslân, Omropfryslan.nl en de Omrop-app.
Line-up:
13.00 - 13.25 All for one
13.40 - 14.05 The Bounty Hunters
14.15 - 14.40 Elske DeWall
14.50 - 15.15 Frisicana 2
15.30 - 16.00 William Seen's Transport Music
16.30 - 17.30 The Kilkennys
18.00 - 19.00 De Hûnekop
19.30 - 20.30 Daredevils
21.00 - 21.30 Joost
21.30 - 22.00 De Doelleazen