125 jaar kaatsen in Stiens: grote revue door de leden en jubileumkaatspartij

© ANP
Kaatsclub De Boer uit Stiens viert donderdag zijn 125-jarig jubileum met een receptie voor leden en sponsoren. Vrijdagavond is er een revue, geschreven en opgevoerd door de leden zelf. "Dat is ontzettend spannend," vertelt voorzitter Gerke Draaistra van KC De Boer. "Het stuk is twee jaar geleden geschreven en het gaat over vier generaties boerenleven, kroegleven en kaatsen door de generaties heen."
"Dan moet je mensen vinden die zoek je dan inde harde kern van de kaatsclub, maar een aantal heeft nog helemaal geen ervaring met toneel. Het zelfvertrouwen komt langzaam tijdens het oefenen, als ze het wat onder de knie krijgen. Toch blijft het morgen wel spannend."
Vol is vol, anders gaat de brandweer niet akkoord
Gerke Draaistra, voorzitter KC De Boer uit Stiens
Voor de toneelvoorstelling begint zijn er nog andere activiteiten, zegt Draaisma. "Vrijdag beginnen we met een reünie, een kopje koffie en later een buffet. Daarna gaan we langzaam naar de revue." De toegang is gratis, maar: "Vol is vol, anders gaat de brandweer niet akkoord."
Zaterdag is er nog een jubileumpartij en voor de komende week staan de traditionele Stienzer Keatsdagen op het programma.

Minder leden?

Over het algemeen zijn er binnen de kaatswereld verhalen dat het aantal leden en geïnteresseerden in de sport terugloopt. Draaistra heeft dat ook door, maar niet in Stiens. "Ik vind dat men ernaar moet kijken als: het las zit halfvol. We proberen het kaatsen in Stiens op een hoger niveau te krijgen door het laagdrempelig te maken."
"Daarom hebben wij de toegang bij de hoofdklasse er ook afgehaald. Dat werkt, want er hebben zich in het afgelopen jaar meer mensen aangediend. Het heeft al 125 jaar bestaan, er is geen enkele reden om aan te nemen dat het niet nog eens 125 jaar lukt," meent Draaistra.
Voorzitter Gerke Draaistra van KC De Boer