Slagerstalent Josja Haagsma doet mee aan internationale vakwedstrijd

Josja Haagsma (24) is een aanstormend slagerstalent. Ze doet komende zaterdag en zondag mee aan de finale van de International Young Butchers Competition in Frankfurt. Josja werkt op dit moment bij slagerij Biesma in Opeinde. Ze is bij Gerk Biesma al aan het oefenen voor deze belangrijke wedstrijd.
Josja Haagsma © Omrop Fryslân
Slachterstalint Josja Haagsma
"De wedstrijd bestaat uit zes verschillende opdrachten, waaronder uitbenen, worst maken, een verrassingsopdracht, een barbecue-opdracht... De meeste opdrachten kun je goed voorbereiden", vertelt Josja.
"Maar de verrassingsopdracht is best pittig. Je krijgt tien minuten van tevoren te horen wat voor stuk vlees je hebt en dan mag je bedenken wat je ervan gaat maken. Juist onder die druk is het wel moeilijk om te bedenken wat je dan gaat doen en dan krijg je een blackout."
Josja Haagsma en Gerk Biesma aan het woord
Josja kwam bij wijze van bijbaantje bij slagerij Biesma terecht. Ze moest schoonmaken en zo nu en dan in de winkel helpen. "Toen ik geen opleiding meer deed, ben ik de slagersvakschool gaan doen. Het was eigenlijk per toeval."
"Je leert superveel van zo'n wedstrijd. Je krijgt een training van soms wel drie mensen op één dag. Voor sommige opdrachten heb je creativiteit nodig en een vaste hand. Ik denk dat ik dat zeker heb."

Trots

Gerk Biesma is zeer trots op Josja. "Ze is zeven jaar geleden begonnen als schoonmaakster en nu doet ze mee aan het EK. Dat is echt super", vertelt hij. "In het begin was het andersom. Toen leerde zij van mij. Nu leer ik van haar. En ze inspireert mij enorm."