Studenten Friese Poort moeten winkelcentrum Zaailand impuls geven

Studenten moeten winkelen in Leeuwarden weer aantrekkelijk maken. Zij krijgen als eerste de taak om winkelcentrum Zaailand weer te laten sprankelen. Begin september nemen studenten van ROC Friese Poort hun intrek op de eerste etage, die de komende dagen vertimmerd wordt tot studieruimte met winkels, horeca en zelfs een escaperoom. Studenten leren zo in de praktijk hoe de retail werkt.
© Omrop Fryslân
Friese Poort en Saailan
De eerste studenten komen eind deze week al in het winkelcentrum. Op de begane grond wordt vrijdag een Cambuur pop-up store geopend. Daar kan men shirts kopen, maar ook met behulp van Virtual Reality kijken wat de beste plek wordt in het nieuwe Cambuurstadion en daar een seizoenskaart voor reserveren. Het is de opmaat naar meer. Een dezer dagen begint de grote verbouwing. De volledige eerste etage wordt aangepakt. Ie afgelopen periode zijn alle winkels verhuisd, als laatste juwelier Copini.

Evenementen

"Wij willen met onze studenten weer leven in de brouwerij brengen", zegt Jaap van Bruggen. Hij is binnen ROC Friese Poort verantwoordelijk voor de huisvesting. "Een gedeelte van de afdeling Marketing en Communicatie komt hier te zitten. Zij krijgen de opdracht om samen met ondernemers uit de binnenstad en van het Zaailand evenementen op te zetten. Het is hier nu te stil. Dat moet anders en daar willen wij een steentje aan bijdragen."
© Omrop Fryslân

Zaailand als noodgreep

De verhuizing naar het Zaailand is eigenlijk een noodgreep. ROC Friese Poort krijgt een plaats in het nieuwe Cambuurstadion, maar die is later klaar dan dat de bedoeling was. "Het zou eerst in 202 al klaar moeten zijn, maar het wordt zeker een jaar later. Wij hebben daarom tijdelijk een andere plaats nodig", zegt Van Bruggen.
"Het concept dat wij hier nu uitrollen, nemen we mee naar het nieuwe Cambuurstadion. Het onderwijs zoals men dat kent, is niet meer terug te vinden." De verandering is noodzakelijk om bij te blijven, meent Van Bruggen. "De praktijk is als school vaak moeilijk bij te benen. Dat kan enkel als je zelf onderdeel bent van de praktijk."
De eerste etage wordt de komende tijd aangepast. Er komen lesruimtes, winkels en ook horeca. Er zal samengewerkt worden met Brownies & Downies in Leeuwarden voor de horeca en er komt een styling-afdeling. "Wij zetten ook een Cyber Security-winkel op. Daar komt dan een escaperoom bij waarin gasten kunnen leren hoe ze 'gewone' problemen op kunnen lossen zoals de gevolgen van het verlies van je telefoon."
© Omrop Fryslân