Bakker en slager in oude bibliotheek Workum: "Jammer voor de stad"

Het plan om een bakker, slager en delicatessenwinkel in de vroegere bibliotheek van Workum te vestigen, mag doorgaan. Dat heeft de Raad van State besloten. Een groep middenstanders uit het centrum van de stad maakte bezwaar, omdat zij zich zorgen maken over leegloop. "Overal zijn gaten in de stad", zegt Sjerp Blom.
It sintrum fan Warkum © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De oude bibliotheek, waar de verswinkels dus in komen, ligt aan de Begine. Dat is buiten het winkelcentrum van de stad. Het vestigen van winkels daar is in principe in strijd met het provinciale beleid. De Raad van State vindt echter dat de gemeente heeft aangetoond dat de winkels in de leegstaande bibliotheek een nieuwe impuls geven aan dat deel van de stad. Het zou geen nadelen opleveren voor de winkels in het centrum.

Niet goed onderbouwd

Slager Sjerp Blom, een van de ondernemers in het centrum, gelooft daar niets van. "De gemeente heeft het niet goed onderbouwd. De onafhankelijke bezwarencommissie heeft ons in het gelijk gesteld. Het plan van de gemeente was niet gegrond."
"Ik snap het beleid van de gemeente ook niet helemaal. Een jaar of wat geleden opende de wethouder een winkel in Bolsward. Hij zei dat ze de winkelkernen in de oude dorpen en steden moeten versterken. Twee dagen later kwam het nieuws van het verhuizen van de versmarkt in Workum."
De mensen zetten straks de auto daar neer en dan komen ze niet meer helemaal naar het centrum.
Sjerp Blom
Toch heeft de gemeente van de Raad van State dus gelijk gekregen en daar baalt Blom van. "Het centrum van Workum is al niet compact, de winkels zitten al niet dicht bij elkaar. En dan gaan er ook nog twee weg", zegt Blom. "De mensen zetten straks de auto daar neer en dan komen ze niet meer helemaal naar het centrum."
De ondernemers zullen geen stappen meer zetten om de verhuizing te voorkomen. "Het is nu klaar. Ik gun die mensen alle succes. Daar gaat het niet om. Maar ik had het liever in het centrum gehad."
Sjerp Blom