De enige Friese koeien in kweldergebied weer vrijgelaten bij Ternaard-Holwerd

Het vee van boer Jan de Graaf uit Ternaard verhuist op 1 mei weer naar buitendijks kweldergebied bij Holwerd. De koeien eten er ziltig gras en het gebied wordt niet bemest. Dat is van invloed op de smaak van het vlees, dat wordt verkocht onder de naam Weiderij.
De koeien in het buitendijks kweldergebied © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
"Vanaf 1 mei mogen er van Staatsbosbeheer weer koeien grazen in het buitendijks gebied," vertelt boer Jan de Graaf. De koeien worden eerst in een hokje gezet, waar ze kunnen wennen aan het licht en het gevoel van de buitenlucht.

Unieke samenwerking

Slager Klaas Theo Smit uit Ternaard is erg enthousiast over het vlees van het Belgisch witblauw dat hij hem in de vitrine terechtkomt "Het is superkwaliteit. En het komt bovendien voort uit een unieke samenwerking tussen de familie De Graaf, Ecolana en slagerij Smit. Ik denk dat ik de enige slager in Friesland ben die koeienvlees verkoopt van vee uit de Waddenzee."
De locatie levert volgens boer De Graaf geen problemen op: "Soms raakt er wel eens een koe vast in het slijk, maar die trekken we er met een tractor zo weer uit."
Verslaggever Bauke Deelstra spreekt met boer De Graaf en slager Smit
De boeren in het gebied werken samen in vereniging Ecolana, die zich inzet voor voedselveiligheid en -kwaliteit. Het welzijn van de beesten staat op de eerste plaats, in de kwelder krijgen de koeien veel ruimte. Het laten grazen van de koeien op deze manier past volgens de boeren bij waar de consument tegenwoordig behoefte aan heeft.
Volgens De Graaf en Smit hebben de koeien een schitterend leven in de kwelder. "Het vee loopt bijna tegen de pier aan, met een mooi uitzicht op Ameland."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het vee proeft de vrijheid in het kweldergebied