Wat kost parkeren bij Friese ziekenhuizen?

Nij Smellinghe in Drachten is van de vier Friese ziekenhuizen het goedkoopst qua parkeren. Het MCL in Leeuwarden, Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen zijn bijna in alle gevallen duurder.
Sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Een uurtje op bezoek bij een ziek familielid in een ziekenhuis is het duurst bij het MCL Leeuwarden en bij het Antonius in Sneek. Bij beide ziekenhuizen kost dit 1,50. Goedkoper is het om een uurtje bij het Nij Smellinghe-ziekenhuis in Drachten of Tjongerschans in Heerenveen te staan. Dat kost respectievelijk 80 cent en 1,20.

Hele dag

Als je nou een hele dag in het ziekenhuis moet zijn, bijvoorbeeld voor een reeks onderzoeken, dan is Tjongerschans weer redelijk aan de prijs. Het goedkoopst is wederom Nij Smellinge, gevolgd door het Antonius. Het MCL is het duurst.
Bij alle ziekenhuizen kun je ook kaarten voor langere periodes kopen. Alle vier de ziekenhuizen hebben een weekkaart. Met zo'n kaart kun je een week lang vrij in- en uitrijden. Nij Smellinghe is opnieuw het goedkoopst, voor 5,50 kun je hier een week terecht. Het MCL is met 17,50 ruim drie keer zo duur.
Sionsberg in Dokkum en MCL Harlingen vallen buiten dit onderzoek, omdat daar geen patiënten worden opgenomen.
© Omrop Fryslân
Het duurste ziekenhuis van Nederland is het VUmc in Amsterdam. Hier betaal je 4 euro voor een uurtje, en kost een hele dag parkeren je 30 euro. Een weekkaart verkoopt het ziekenhuis niet. Het grootste ziekenhuis dichter bij huis is het UMCG. Hier betaal je voor een uur twee euro en voor een hele dag 20 euro en voor een weekkaart 27,50. Als je als patiënt naar het UMCG komt kun je een speciale dagkaart kopen van 5 euro.