'Meer burgerhulpverleners op platteland nodig om levens te redden na reanimatiemelding'
Het oproepsysteem van HartslagNU roept na een reanimatiemelding hulpverleners in een straal van 750 meter op. Eerder was die straal 1.500 meter, maar is nu verkleind omdat een kleinere straal beter werkt in de stad. In de buitengebieden worden daardoor te weinig mensen opgeroepen. In grotere straal zou volgens HartslagNu niet per sé meer leven kunnen redden, maar een groter aantal burgerhulpverleners wel.

Volgens werkgroep Hart voor Jubbega/Hoornsterzwaag sterven er onnodig mensen, doordat er te weinig hulpverleners op worden geroepen in de buitengebieden. De gelijke norm voor stad en dunner bevolkte gebieden, zoals het Friese platteland, is eigenlijk niet reëel.
HartslagNu zegt dat het vergoten van de alarmeringsstraal niet betekent dat er meer mensen gered kunnen worden, maar een groter aantal burgerhulpverleners wel. Er zijn volgens HartslagNu nog steeds situaties waarbij een grotere straal niet genoeg hulpverleners op zal roepen.
Oproep heeft vaak succes
Volgens HartslagNu is het oproepsysteem voor reanimatie opgezet als aanvulling op de professionele hulpdiensten. Als er een oproep op een reanimatiemelding wordt gedaan, dan is die oproep vaak succesvol. Toch zijn er uitzondering, laat de organisatie weten. Dat is twee procent van het totaal.
De organisatie heeft gekozen voor een straal van 750 meter, omdat er in de stad anders te veel mensen worden opgeroepen, die de hulpverleners dan in de weg staan. Ook bleek uit onderzoek dat mensen bij een afstand van meer dan 750 meter niet zo snel meer naar de plek van de oproep gaan.
Verbetering
In samenwerking met de Universiteit van Twente doen ze onderzoek naar verbetering van het waarschuwingssysteem. Aan het einde van dit kwartaal is dat onderzoek waarschijnlijk klaar. HartslagNu verwacht in de herfst verbeteringen door te kunnen voeren.