Jonge boeren kunnen gemakkelijker een lening krijgen via Europese steun

Om jonge boeren te helpen heeft de Europese Commissie 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Dat geld komt in een fonds waarop jonge boeren aanspraak kunnen maken. De Europese Commissie doet dat om de boeren aan te moedigen en financieel te steunen.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Ze kunnen via het fonds goedkoper een lening afsluiten en ze hoeven dan pas na een paar jaar te beginnen met aflossen. Bovendien mogen ze daar langer over doen. EU-commissaris Phil Hogan van landbouw maakte dit bekend op een conferentie in Brussel.
Volgens hem is de financiering te vaak een probleem. Daardoor zijn er steeds minder jonge boeren. Maar 11 procent van de boeren in de Europese Unie is jonger dan 40 jaar. Volgens de Europese Commissie moet steun voor de nieuwe generatie boeren in de EU prioriteit zijn om vergrijzing te voorkomen.
Uit onderzoek blijkt dat aanvragen voor een lening door jonge boeren drie keer vaker worden afgewezen dan aanvragen van oudere boeren.
Het nieuwe kredietprogramma wordt opgezet door de Europese Investeringsbank in Luxemburg. Ook gewone banken doen mee, zodat er in totaal bijna twee miljard euro beschikbaar komt.
Jan Huitema