Fransman wil rokers bewust maken van vervuilende peuken op straat

Binnen drie uur tijd heeft de Fransman Alain Muller, met twaalf vrijwilligers, zo'n 50.000 sigarettenpeuken gevonden. En dat was alleen nog maar op het terrein van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Alain Muller komt uit Straatsburg en reist door Europa om mensen erop te wijzen dat se sigarettenpeuken niet zomaar op straat moeten gooien.
Frânsman wol smokers bewust meitsje fan fersmoargjende peuken op strjitte
Hij noemt zijn project Hummingbird, naar de kolibrie. Zijn idee is om met kleine zaken zijn boodschap uit te dragen en zo grote problemen aan te pakken. Volgens hem zien veel mensen peuken niet als afval. Het valt hem op dat er niet veel plastic op de Leeuwarder straten ligt, maar wel veel peuken dus. En die zijn net zo vervuilend als plastic. Hij wil mensen daarop wijzen.
Volgens hem is de situatie in Leeuwarden echt erg. Hij vergelijkt het met Frankrijk, waar veel mensen roken, maar minder peuken op straat geraken.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Wat is de oplossing?

Er zijn niet te weinig afvalbakken. Sterker nog, het valt Alain Muller op dat er juist veel peuken in de buurt van de afvalbakken liggen. Hij wil dat mensen zich er bewust van worden dat peuken vervuilend zijn en dat ze er even een stukje voor moeten lopen om ze in de prullenbakken te gooien, maar dat dat wel de moeite waard is.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Alain Muller