Trossen bij de kades in Harlingen moeten katten van verdrinkingsdood redden

Kattentouwen moeten ervoor zorgen dat er minder katten verdrinken in de singels en andere wateren van Harlingen. De walkanten zijn hoog in de singels. Als een kat in het water valt is het onmogelijk voor het beestje om houvast te krijgen en eruit te komen.
Trossen by de kaden yn Harns
Iris Mars verloor haar kat in het water in Harlingen. Haar kat verdronk. Ze was boos en verdrietig en plaatste een bericht op de Facebookpagina Katten vermist. Daar kwamen heel veel reacties op.

Gemeente is positief

Een van die reacties was van Gea Neijsen. Zij had gehoord van kattentrossen en ook begrepen dat er al eerder naar gevraagd is. Ze nam contact op met de gemeente om te kijken of er een burgerinitiatief mogelijk was. De gemeente reageerde meteen positief. Een burgerinitiatief was niet nodig, want de gemeente wilde meteen wel meewerken. Als de vrouwen voor kattentouwen zorgde, zou de gemeente ze bevestigen.
© Omrop Fryslân
Op Facebook werd een oproep gedaan om aan scheepstouwen te komen. De touwen moesten dikker dan 6 centimeter en langer dan 8 meter zijn. De oproep had effect. Een aantal Harlinger bedrijven uit de scheepvaartbranche boden gratis touwen aan en zelfs een bedrijf uit Rotterdam kwam met touwen. Toen kon er verdere actie ondernomen worden.
Deze week hingen de eerste trossen aan de kant. Eerst als experiment. In de Zuidoostersingel en het Franekereind komen een paar touwen te hangen. Als blijkt dat het goed werkt, dan komen er waarschijnlijk op meer plekken dit soort reddingstrossen.
Volgens Peter van der Veen van de gemeente Harlingen en Gea Neijsen is in andere plaatsen gebleken dat het bevestigen van dit soort touwen goed werkt.