"Het is een kwestie van borden begrijpen"; Leeuwarder Planetenlaan wordt heringericht

De tweede fase van de herinrichting van de Planetenlaan in Leeuwarden is maandag begonnen. Eerder werd al een rotonde aangelegd op de kruising Poolsterweg / Saturnusweg met de Planetenlaan. Nu gaat de weg vanaf de Greunsbrug tot die rotonde over de kop.
Planetenlaan wurdt werynrjochte
Er komt onder andere een betere ontsluiting van de Mazzelshop en Praxis op de Planetenlaan, in de vorm van een ovonde, de aansluiting van de Zuiderkruisweg op de Planetenlaan wordt aangepast en voortaan hebben fietsers voorrang op de gehele Planetenlaan.

Hoe gaat het met het verkeer op de eerste dag van de omleiding?

Het is een kwestie van de borden begrijpen en lezen wat er staat", zegt Harold Rakers van de gemeente Leeuwarden. "Mensen zien de omleidingsborden wel, maar ze zijn gewoontedieren en denken als ze er normaal langs kunnen, dat dat nu ook zo is, maar het kan niet en dan komen ze voor de hekken."
Verslaggever Bauke Deelstra praat met Harold Rakers van de gemeente Leeuwarden
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Waarom was de aanpassing nodig?

"De verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer zorgde voor grote problemen. Het bedrijventerrein komt uit de jaren zeventig en is inmiddels helemaal volgebouwd en bedrijvigheid", legt Herman Kiestra, voorzitter van bedrijvenvereniging De Hemrik uit. "Vanuit de vereniging hebben we bij de gemeente aangeklopt met de vraag of we daar samen naar konden kijken om dat te verbeteren en dat heeft geresulteerd in deze plannen."
Verslaggever Bauke Deelstra praat met Herman Kiestra van bedrijvenvereniging De Hemrik
De werkzaamheden duren maximaal tot 28 juni. Overlast voor het verkeer is beperkt tot twee weken, tot en met 12 mei. Verkeer wordt zolang omgeleid. De bedrijven op bedrijventerrein De Hemrik blijven bereikbaar.