Boeren mogen bermbeheer Lemster Brekkenpolder overnemen

Het beheer van de bermen en sloten in de Brekkenpolder bij Lemmer kan wel door de boeren daar worden uitgevoerd. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren.
De berm yn de Brekkenpolder © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Van wat er wordt gemaaid, kunnen de boeren dan bokashi maken. Dat is gefermenteerd organisch materiaal dat goed is voor de bodem. Bovendien kan het bermgras worden gebruikt als voer voor de koeien. Het lokaal verwerken moet ook minder CO2-uitstoot opleveren. Het beheer moet wel op een ecologisch verantwoorde manier gebeuren.
Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag, laat boer Cok Schep weten. Hij zal namens de boeren binnenkort met de gemeente om tafel over de kwestie. De boeren zijn verrast door het snelle besluit, want zij zijn nog niet zover. Al hebben zij het de gemeente eerder wel aangeboden en maaien zij nu ook al delen van de bermen, maar krijgen ze daar geen geld voor.
Boer Cok Schep yn de Brekkenpolder © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Cok Schep, boer in de Brekkenpolder
De boeren vinden dat er te lang wordt gewacht met het maaien, waardoor zaadjes van de bermplanten in de velden belanden. Bovendien zouden de hoge planten de verkeersveiligheid in de weg staan.
De gemeente geeft nu voor het onderhoud van bermen en sloten in de Brekkenpolder 20.500 euro per jaar uit. De boeren kunnen de helft van dat geld krijgen om het werk over te nemen.