Informatiebord als aandenken aan eerste Joodse oorlogsslachtoffers van Leeuwarden

Als nadenken aan de eerste Joodse oorlogsslachtoffers van Leeuwarden is zondag in het Vossepark een informatiebord onthuld. Dat bord is er gekomen op initiatief van het Bevrijdingsfestival Fryslân, het Fries Verzetsmuseum en Wijkpanel Vosseparkwijk.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De onthulling van het informatiebord was onderdeel van de Open Joodsehuizenroute van zondag, waarbij getuigen, nazaten en kenners vertellen over afgevoerde Joodse bewoners, verzetsmensen en hun huizen.
Op het informatiebord in het Vossepark staat het verhaal van een gebeurtenis in de nacht van 10 op 11 april 1942. De vier bordjes met de tekst 'Voor Joden verboden' werden die nacht uit het Vossepark verwijderd. Terwijl het onderzoek naar de dader nog niet was afgerond, hield de Sicherheidsdienst tien vooraanstaande Joden aan. Zij werden op 14 april op transport gezet naar Kamp Amersfoort.
© Auke Zeldenrust
De vader van de dader meldde zich nog bij de Sicherheidsdienst, hij wilde ze overtuigen dat het een kwajongensstreek was. Het hiep niet. Volgens de Sicherheidsdienst was het een daad van verzet tegen de anti-Joodse maatregels en die moeten ze bestraffen. Een verzoek tot vrijlating van opperrabbijn Abraham Salomon Levisson mocht ook niet baten. Geen van de tien Joden overleeft de oorlog: twee komen al om in Amersfoort, de andere acht in Auschwitz.
"Het waren de eerste joden van Leeuwarden die werden opgepakt", zegt journalist en schrijver Auke Zeldenrust. Hij woont in de buurt van het park en kwam het verhaal op het spoor in de archieven van het Historisch Centrum Leeuwarden. "Ze staan dan ook bekend als de eerste martelaren. Toch is het verhaal er achter eigenlijk vergeten. Zo weten we nog altijd niet wie de bordjes heeft meegenomen. Het schijnt om een leerling van de MTS te gaan, maar zeker is dat niet."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust