Orkesten kijken niet meer alleen naar jongeren voor nieuw bloed

De zogenoemde 'Nij Talint-orkesten' in Fryslân slaan aan. Het gaat dan om projecten waarbij met name volwassenen in tien weken leren om een blaasinstrument te bespelen.
© Omrop Fryslân, René Koster
Het idee voor de Nij Talint-orkesten ontstond zo'n zeven jaar geleden in Stavoren bij fanfare "De Lytse Súdwesthoeke". Daarna is het ook opgepakt bij korpsen in bijvoorbeeld Workum, Kollum, Sneek, Schiermonnikoog en Tsjerkwerd. Muzikant en dirigent Guus Pieksma is initiatiefnemer van het project en voert het als ZZP'er ook uit voor een aantal korpsen.

'Oudere beginners'

Voor nieuw aanwas voor de orkesten werd eerder eigenlijk alleen naar de jeugd gekeken, maar het bleek dat ook de groep 'oudere beginners' een interessante nieuwe doelgroep was.
Veel van deze nieuwe muzikale talenten blijven ook na de stoomcursus bij de korpsen betrokken. Ook in de strijd tegen het teruglopende ledental bij veel HaFaBra-korpsen kunnen de Nij Talint-orkesten dus een belangrijke functie hebben.
In het radioprogramma Buro de Vries is zondag een reportage te horen over het Nij Talint-orkest van Tsjerkwerd, dat nu een aantal weken aan de slag is.
© Omrop Fryslân, René Koster