Damesteam SC Heerenveen: teleurstelling is groot en niemand heeft een oplossing

Grote teleurstelling bij de staf en spelers van de dames van SC Heerenveen. Het damesteam bestaat feitelijk niet meer. De stichting, waaronder de dames vallen, wordt geliquideerd en er zijn geen concrete afspraken met de profclub SC Heerenveen. Dat kregen de voetbalsters en staf een paar uren voor hun laatste thuiswedstrijd te horen.
© Orange Pictures
Foppe de Haan zet zich de laatste jaren actief in voor het damesvoetbal. Tijdens het EK in 2017 was hij de assistent-bondscoach. Hij vindt het 'verrekte jammer' voor de dames van SC Heerenveen. "Heerenveen heeft in Noord-Nederland een heel dominante plek. Ze betekenen echt wat voor de ontwikkeling van damesvoetbal."
Het probleem is geld. "Het gaat altijd om geld. Het probleem van de Heerenveen dames is groot. Er zijn in de gemeente meer sportclubs, zoals de Flyers en noem maar op, die op een klein gebied een beroep doen."
De blik van de KNVB is veel te hoog. Ze mogen zich wel meer richten op de clubs en de competitie.
Foppe de Haan
Het fundament van Heerenveen is prima, zegt De Haan. Hij vindt dat de KNVB een matige rol speelt. Zij doen te weinig voor de dames. "De blik van de KNVB is veel te hoog. Ze mogen zich wel meer richten op de clubs en de competitie. Ik denk dat ze teveel naar Oranje kijken."
Veel goede speelsters gaan ook naar het buitenland. In Engeland, bijvoorbeeld, hebben ze meer geld, maar zijn alle clubs verplicht met een damesteam te spelen. "Dat zou in Nederland ook moeten. Als een aantal clubs, verdeeld over Nederland, dat nu oppakken. Dat zou mooi zijn."
Foppe de Haan over de SC Hearrenfean vrouwen

Sportclub Heerenveen wil een nieuwe stichting

In februari begon de stichting met het zoeken naar hulp. Er zijn toen ook meerdere gesprekken geweest met Roozemond en Van der Veen. In deze gesprekken werd het voor de voorzitter van het vrouwenvoetbal van SC Heerenveen, Froukje Hofma, wel duidelijk dat SC Heerenveen wel verder wilde met het vrouwenteam, maar alleen met een nieuwe stichting en nieuwe mensen. "Wij zijn als stichting niet meer gewenst."
Froukje Hofma
SC Heerenveen heeft beloofd om de bijdrage aan het vrouwenvoetbal te willen verdubbelen, maar volgens Hofma is de zaak daarmee nog niet gered. De nieuwe kwaliteitseisen van de KNVB vragen om meer investeringen.
"Wij hadden meer moeten samenwerken. We kopen nu allerlei spullen apart in, waarom kan dat niet samen?" Vraagt Hofma zich af. "Roozemond had de intentie om het vrouwenvoetbal meer te omarmen, maar hij had ons niet zo lang aan het lijntje moeten houden."

Vrouwenvoetbal is geen vrijwilligerswerk

"Het is geen vrijwilligerswerk meer. Het is geen elftal van vrouwen die ergens op een knollenveld aan het rondrennen is. Wij zijn een professionele organisatie met een jeugdopleiding, een technische staf en fysio. De voetbalsters zijn boos. Het is gewoon verschrikkelijk jammer," aldus Hofma.
Hearrenfeantrainer Roeland ten Berge

Ten Berge verwacht een oplossing

Roeland ten Berge, de trainer van het vrouwenteam van Heerenveen, kreeg kort voor de wedstrijd het nieuws. "Ik blijf altijd rustig. Iedereen is enorm teleurgesteld, maar tegelijkertijd hebben we de complete organisatie goed voor elkaar." Ten Berge verwacht dat er nog wel een oplossing komt. Hij maakt zich dan ook nog geen zorgen. "Het is een fantastisch elftal. De meiden trainen vijf tot zes keer per week. We hebben alles goed voor elkaar. Het kan niet zo zijn dat alles in elkaar stort."
© Omrop Fryslân
Cees Roozemond zegt dat hij het jammer vindt dat er geen oplossing is voor het vrouwenvoetbal in Heerenveen. Eerder zei SC Heerenveen dat ze het belang ervan inzien, maar er wordt voorlopig geen actie ondernomen. "We hebben er ook met zijn allen hard aan gewerkt, de afgelopen twee, drie maanden, om dat te realiseren. Doodzonde dat dat niet is gelukt", zegt de SC Heerenveen voorzitter.

Financiële problemen

"We hebben echt wel naar een oplossing gezocht voor de lange termijn. Een die zou dienen voor Noord-Nederland. Daar hebben we met de KNVB en de gemeente Heerenveen over gesproken. Maar het damesvoetbal is een stichting. Het staat helemaal los van sportclub Heerenveen, het heeft zijn eigen verplichting ten opzichte van betalingen, licenties et cetera. Daar hebben wij als profclub geen inzicht en geen invloed op. De afgelopen zeven jaar liepen ze tegen grote financiële verliezen op. Voordat je een herstart maakt wil je inzicht in de stichting krijgen, toen kwamen we tot het inzicht dat de daarin aanwezige verliezen zo groot waren dat het niet verantwoord is om door te gaan."

Vrouwenvoetbal past niet in de structuur van SC Heerenveen

Waarom de professionele sportclub met alle faciliteiten de dames dan niet opneemt in hun club, ligt volgens Roozemond aan de structuur van de club. Het vrouwenvoetbal past daar nu niet in, en daar is voorlopig ook geen oplossing voor. "In theorie zou je zelfs de licentie, zoals het nu aan de hand is met het vrouwenvoetbal, ook invloed kunnen hebben op de licentie van het profvoetbal bij de heren. We waren aan het onderzoeken hoe we dat moesten oplossen, maar dan moet de KNVB ook een hele belangrijk rol gaan vervullen in haar licentie-eis."
We zijn op zoek gegaan naar de enige oplossing die er was, en dat is het continueren van de stichting en dat is niet gelukt.
Cees Rozemond, voorzitter SC Hearrenfean
Als SC Heerenveen hebben ze zich op dit moment genoeg voor het vrouwenvoetbal ingezet, zegt Roozemond. Zo heeft de club al besloten om de bijdrage aan het vrouwenvoetbal te verdubbelen. Toch houdt het hier op. "Het is een zelfstandige vereniging. We zijn op zoek gegaan naar de enige oplossing die er was, en dat is het continueren van de stichting en dat is niet gelukt."

Geen budget

Dat andere clubs wel vrouwenteams hebben, heeft volgens Roozemond te maken met de budgetten. Zo noemt hij als voorbeeld dat FC Twente een bijdrage van 400.000 euro kreeg. Ook Heerenveen was in gesprek met de gemeente, maar de financiële situatie zou te slecht zijn. "Je kunt niet van mij de verantwoordelijkheid vragen", zegt Roozemond onomwonden. "Wij willen er alles aan doen om met een nieuwe stichting een doorstart te kunnen maken en het vrouwenvoetbal in Heerenveen te bewaren."
Zelf zit de club ook niet in een gunstige financiële situatie."We kunnen niet zeggen: 'hier heb je een half miljoen'. Het probleem ligt niet alleen in Heerenveen. Het vrouwenvoetbal is populair, maar wordt te weinig ondersteund."
Cees Roozemond