Kaatser Tjisse Steenstra heeft nog een doel: de PC winnen

Tjisse Steenstra is de man van de toekomst in het kaatspeloton. Hij won de afgelopen twee jaar bijna alles met zijn 'maten', zit in het te kloppen partuur en is daarin bovendien de drijvende kracht. Hij is nog maar 25 jaar, heeft bijna alle partijen op hoofdklasseniveau gewonnen, maar nog een prijs ontbreekt: de PC.
Repo Steenstra
We gaan terug naar 1 augustus 2018. Het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra heeft tot die dag een geweldig seizoen. Ze winnen zelfs zeven wedstrijden op rij. ZE gaan weer met z'n drieën de PC-dag in in de wetenschap dat alle ogen op ze gericht zijn. Ze zijn de favoriet. Ze laten het de eerste drie omlopen ook zien. Ze winnen met 5-2, 5-0 en 5-1 en treffen in de finale de verrassing van de dag.
Het partuur van Peter van Zuiden, Allard Hoekstra en Thomas van Zuiden had het hele seizoen nog geen enkele hoofdklassepartij gewonnen. Toch komen ze tot 5-5. Het wordt een thriller. "En dan sla ik twee ballen buiten, net. Het kan dan ook net onze kant op vallen, maar dat doet het niet", zegt Steenstra. Ze verliezen de partij met 6-2 in het laatste eerst. "Of mijn wereld dan verloren gaat? Nou ja, je moet ook blij zijn met de tweede plaats. Er zijn er ook bij die helemaal geen prijs pakken."

Geen gelukkig huwelijk

Tjisse en de PC: het is nog geen gelukkig huwelijk. In 2013 en 2016 haalde hij met zijn maat Cornelis Terpstra de finale. In 2013 met Jacob Wassenaar waren ze nog kansloos tegen Johan van der Meulen, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar (5-2). In 2016, met Herman Sprik in plaats van Jacob Wassenaar, waren ze dichter bij, mar verloren ze met 5-4 van Jan Dirk de Groot en wer Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar (de finale met de streaker).
Cornelis woont in Bitgummole en Tjisse en hij hebben nog steeds veel contact. "Met dank aan Cornelis ben ik waar ik nu ben. Hij heeft me er wat bij gesleept. Dat vind ik mooi. We hebben dit weekend nog een deel van de Amstel Gold Race gefietst. Machtig mooi."

Opnieuw de favorieten

Tjisse kaatst voor de stichting Puur Passie. Een stichting die naast trainingen, trainingskampen en kleding ook voor sponsoren zorgt. Steenstra: "Ik geef in de winter zelf ook training. Dat lijkt me nog wel eens mooi. Dat je daarvan je werk kunt maken. Het is nu ook mooi, maar ik kan er natuurlijk niet van leven."
Ynterview Steenstra
Dit seizoen zijn Van der Bos, Triemsta en Steenstra opnieuw de favorieten. "Dat weten we zelf ook. Ik heb er helemaal geen last van. Ik vind het wel mooi als zoveel mensen naar me kijken. Dat doet me alleen maar goed en legt me geen extra druk op. Ik geniet er echt van als mensen naar ons komen kijken. Dan denk ik: mooi toch? Die mensen kommen allemaal voor ons?"

"Ik wil het klassement winnen"

Dit weekend begint het seizoen met een afdelingspartij in Weidum. "Punten pakken voor het klassement", zegt Steenstra. En daarmee is zijn tweede doel van het seizoen direct duidelijk. "Ik wil het puntenklassement winnen. Dan ben je de beste toch? Dat zeggen ze in elk geval."
Hij heeft met zijn partuurmaat Taeke Triemstra zijn grootste concurrent. "Daarom ben ik wel blij dat we wat meer doorelkaarlotenpartijen hebben. Dan zijn er meer momenten waarop ik het verschil kan maken." Twee jaar geleden won Steenstra, vorig jaar werd hij net tweede achter Triemstra.
Naam: Tjisse Steenstra
Geboortedatum: 23-07-1993 (25 jaar)
Geboorteplaats: Bitgummole
Woonplaats: Bitgummole
Tjisse Steenstra in actie © Henk Bootsma
Deelname aan de PC:
Klassement:
Hoogtepunten: