Burgemeesters willen hulp Belastingdienst bij tegengaan drugscriminaliteit

Er moeten extra mensen aan het werk bij de Belastingdienst, om te helpen in de strijd tegen drugscriminaliteit. Dat schrijven zeven burgemeesters donderdag in een opiniestuk in de NRC. Een van hen is burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden.
© Google Street View
De burgemeesters sluiten geregeld drugspanden. "We worden door ons werk geconfronteerd met grof geweld van liquidaties en zware mishandeling, die het gevolg zijn van de strijd om drugsmarkten", zeggen de burgemeesters in de krant.
Volgens hen moet er nog flink worden geïnvesteerd in de aanpak van criminaliteit. Daarom vinden ze het belangrijk dat er nog harder tegen wordt opgetreden, als één overheid. "Maar met strafrecht alleen lukt het niet. Een van onze belangrijkste partners is de Belastingdienst."
© Gemeente Ljowuert
Het doel van criminaliteit is natuurlijk dat er snel geld wordt verdiend. Volgens de burgemeesters werkt het effectiever om het geld dat criminelen met hun drugshandel verdienen, onmiddellijk weer af te pakken. Daar verschijnt de Belastingdienst op het toneel. Die zou makkelijker geld kunnen afnemen dan de politie en Justysje.
Maar dan moet er wel mankracht zijn en die is er nu niet. De Belastingdienst staat de afgelopen jaren sterk onder druk en is minder invloedrijk als partner bij het tegengaan van criminaliteit.

Extra regionale teams

Daarom roepen de burgemeesters het kabinet op om extra regionale teams op te zetten voor fiscale handhaving. Landelijk zou het gaan om zo'n honderd extra formatieplaatsen.