De Noorderbrug wil overgenomen worden door grote zorgorganisatie

Zorginstelling De Noorderburg wordt waarschijnlijk overgenomen door een andere organisatie. De instelling kampte vorig jaar met een miljoenentekort. De financiële situatie zou inmiddels zijn gestabiliseerd. De instelling denkt haar toekomst het beste te kunnen waarborgen door op zoek te gaan naar een zorgorganisatie die De Noorderbrug volledig kan overnemen.
De Noorderbrug-locatie in Drachten © Google Street View
De Noorderbrug heeft vestigingen in Leeuwarden, Drachten en Sneek, maar ook in Groningen en Drenthe. De organisatie biedt onder andere dagbesteding en beschermd wonen. Er werken zo'n achthonderd mensen.
"Het is een behoorlijke stap die we nemen. We kunnen de dagelijkse bedrijfsvoering weer draaien, maar we zien dat onze spaarrekening helemaal leeg is", vertelt interim-bestuurder Jeltje Schraverus. "Dus moeten de komende jaren behoorlijk investeren en dat geld hebben we niet. Daarom moeten we op zoek naar een partner die ons over wil nemen."

Zwarte cijfers

In 2018 werd bekend dat er sprake was van financiële tekorten bij De Noorderbrug. Inmiddels schrijft de instelling weer zwarte cijfers.
De Raad van Bestuur vindt het echter zeer belangrijk dat er in de toekomst weer investeringen kunnen worden gedaan in de zorg van cliënten, de opleiding van medewerkers en het onderhoud van de gebouwen.

Flinke zak met geld

De overnamepartner zou dus een flinke zak met geld mee moeten nemen om De Noorderbrug er weer bovenop te helpen. "We kunnen het dagelijks onderhoud zelf goed betalen. We kunnen in de komende jaren best wat geld overhouden, maar omdat we geen reserves hebben, moet dat in onze spaarpot terechtkomen", vertelt Schraverus.
"Dat hoeft de nieuwe overnemende partij niet te doen, dus die kan ons geld beter aanwenden om te investeren in waar het voor bedoeld is: de zorg."
Jeltje Schraverus van De Noorderbrug
Schraverus gaat ervan uit dat hun cliënten op dezelfde plek kunnen blijven. "We hadden al een besluit genomen om onze dagbesteding over te dragen aan anderen. Maar misschien wil de partij die ons overneemt dat ook gaan doen."
De medewerkers van De Noorderbrug zullen niet worden ontslagen. Voor andere afdelingen, zoals HR of de financiële administratie, zou het echter wel gevolgen kunnen hebben. Die zullen misschien worden vervangen door de overnemende partij.

Overnamekandidaten

Meerdere zorgorganisaties hebben al interesse getoond. De komende tijd zal er worden gekeken welke kandidaat het geschiktst is voor overname. Op welke termijn de overname zal plaatsvinden en wie de overnamekandidaten zijn, wil Schraverus nog niks over zeggen.