Pussy Riot in november voor het eerst in Fryslân: op festival Explore the North

De activistische Russische punkrockgroep Pussy Riot komt in november naar Leeuwarden. Het kunstcollectief speelt dan op het festival Explore the North. Het is voor het eerst dat ze naar Fryslân komen.
© Denis Sinyakov
Op Explore the North presenteert Pussy Riot het muziektheaterproject Riot Days. Dat is een mix van saxofoonsolo's en elektronica, documentairebeelden en politieke kritiek. Het is gebaseerd op het boek Riot Days en gaat over het protest en gevangenschap van Maria Alyokhina, een van de leden.
Pussy Riot werd opgericht in 2011 en wereldbekend na zogeheten 'guerrilla'-optredens: optredens op publieke plekken werden gefilmd en gepubliceerd als videoclips. Ze zijn openlijke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.
Drie leden van het collectief werden deze maand nog opgepakt toen ze onderweg waren naar de prijsuitreiking van de Golden Mask, een theaterprijs.

Nieuwe werelden

Explore the North wordt dit jaar gehouden op 22, 23 en 24 november. Het festival legt dit jaar de focus op artiesten die idealen nastreven en fantaseren over nieuwe werelden. Pussy Riot is het perfecte voorbeeld daarvan, zegt de organisatie.

Het verschil maken

Het perfecte voorbeeld, maar hoe zit het dan precies? Pussy Riot is een groep die het verschil maakt en die verandering heeft veroorzaakt, vertelt coördinator Mark Hosper van het festival Explore the North. Ze zijn in de buurt als het festival in Leeuwarden plaatsvind en ze hebben toegezegd om te komen. De voorstelling gaat over het verblijf in een strafkolonie. Rond de voorstelling word een speciaal programma gemaakt, waar ze zelf ook aan het woord komen.

Culturele hoofdstad

Hosper legt de link met Culturele Hoofdstad 2018. Het verschil maken en verandering in de eigen omgeving aanbrengen, hebben wij hier ook meegemaakt met Culture Hoofdstad, vorig jaar. Het is gelukt om dat binnen te halen. Met een kleine verandering kan je nu een protest uitspreken of de eigen omgeving veranderen. Daar gaat het om, zegt Hosper.
Of Pussy Riot voor extra bezoekers op Explore the North zal zorgen, weet Hosper niet. Het is een groot festival met veel verschillende artiesten, zegt hij. Maar met zo'n band wordt wel aandacht op het festival gevestigd.